USA zvrátily Trumpovo rozhodnutí, podruhé se vrací do organizace OSN

USA

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

1. července 2023 20:44

Spojené státy americké zvrátily rozhodnutí předchozího prezidenta Donalda Trumpa a vracejí se do památkářské organizace UNESCO, která to dnes sama oznámila. Washington se po druhé světové válce podílel na vzniku agentury.

O rozhodnutí USA informoval server Barron's s odkazem na informace agentury AFP. Trump oznámil vystoupení z organizace v roce 2017, kdy ji obvinil z toho, že je zaujatá proti Izraeli. K odchodu došlo v následujícím roce.

Spojené státy americké jsou zakládajícím členem UNESCO a sehrály klíčovou roli při jeho vzniku. Například Američan Archibald MacLeish je autorem preambule z roku 1945. USA ovšem opustily organizaci už jednou v minulosti, a to konkrétně v roce 1984. Po téměř dvacetileté absenci se vrátily v říjnu 2003.

UNESCO je specializovaná agentura OSN se zaměřením na podporu světového míru a bezpečnosti prostřednictvím mezinárodní spolupráce ve vzdělávání, vědě a kultuře. Sídlí ve francouzské Paříži.

První české památky se na seznam světového kulturního dědictví dostaly v roce 1992. Dnes jde o šestnáct míst, jako poslední byly připsány Jizerskohorské bučiny a Lázeňský trojúhelník.

Témata: USA UNESCO