Slovák vyhrožoval prezidentce Čaputové. Policie u něj našla smrtonosné zbraně

Zuzana Čaputová

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

30. června 2023 14:38

Slovenská policie zadržela a obvinila muže, který vyhrožoval prezidentce Zuzaně Čaputové. Hlava státu v červnu oznámila, že z osobních důvodů nebude obhajovat funkci. Výhrůžky politikům řeší i české bezpečnostní složky, naposledy se kvůli nim ozvala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Podle informací televize Markíza byl zadržen a obviněn starší muž z Dunajské Lužné v okrese Senec, který poslal výhrůžné dopisy Čaputové a také někdejšímu ministrovi obrany Jaroslavu Naďovi. Stíhání je vedeno pro nebezpečné vyhrožování a nedovolené ozbrojování.

V domě zadrženého totiž byly nalezeny zbraně a náboje. Národní kriminální agentura ho zadržela v úterý 27. června. Muž tak už strávil několik nocí v cele, policisté pro něj nyní žádají tzv. preventivní vazbu.

Čaputová v červnu oznámila, že se příští rok nebude ucházet o znovuzvolení. Podle svých slov by neměla dostatek sil na další mandát. "Prosím, neberte mé rozhodnutí nekandidovat jako důkaz, že slušnost nemůže uspět. Je možné vyhrát volby, vykonávat mandát a zůstat nejdůvěryhodnějším politikem," poznamenala.

V Česku se v tomto týdnu svěřila předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová (TOP 09), že řeší výhrůžky vůči své osobě s policií. "Mám velké pochopení pro rozhodnutí Zuzany Čaputové nekandidovat podruhé, protože jsem si vědoma, čemu čelí. Ač mě to samozřejmě mrzí. Tento mail nemá nic společného s vyjádřením názoru," uvedla na twitteru.

Pisatel v textu adresovaném šéfce dolní parlamentní komory napsal, že "na vás všechny dojde". "My se té vaší fašistické vlády nebojíme. Za tohle, co děláte s Českou republikou, bych vás popravil," stojí ve výhrůžném dopise.

Témata: Zuzana Čaputová Policie SR