Chorvatsko vydá českým turistům léky na eRecept. Jak to funguje?

Léky, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

30. června 2023 9:19

Chorvatsko patří k oblíbeným letním dovolenkovým destinacím českých turistů, což se rozhodl zohlednit Státní ústav pro kontrolu léčiv. Umožnil totiž výdej léků na eRecept ve více než 1300 lekárnách ve státě u Jadranu. Přeshraniční recepty už přijímají v Polsku.

Úřad o tom informoval na webu s tím, že na stránkách www.epreskripce.cz najdou lidé přesný seznam chorvatských lékáren, které s přeshraničními eRecepty pracují. "Jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar a další," uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Systém zatím funguje jednostranně, ale dokončují se kroky, které umožní uplatnění chorvatských eReceptů v českých lékárnách. Už od 12. června funguje přeshraniční výměna elektronických receptů mezi Českem a Polskem.

"Pro Polsko bylo zahájení přeshraniční preskripce premiérou stejně jako pro nás. Novinkou je tak i pro polské lékárny, které se s možností vydávat léky na zahraniční elektronický recept postupně seznamují. Systém je však plně funkční, potvrzují to první české eRecepty, které byly úspěšně uplatněné v Polsku," vysvětlila Storová.

Pacient za léky v lékárně zaplatí a následně musí kontaktovat zdravotní pojišťovnu, pokud je chce proplatit. Podle úřadu bude v budoucnu technicky možné přejít na automatizovanou formu elektronického vyúčtování.

Jak funguje přeshraniční eRecept?

Český pacient v zahraniční lékárně předloží svůj identifikační doklad, tzn. pas nebo občanský průkaz a také identifikátor eReceptu (stejně jako v ČR ze SMS, e-mailu nebo aplikace).

Lékárník v zahraničí se spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost a "vydatelnost" elektronického receptu. Při výdeji se pak farmaceut bude orientovat podle léčivé látky, obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat. Vše bude uvedeno v úředním jazyce dané země. Lékárník bude mít ale k dispozici i originál eReceptu, což např. pro polské lékárny může být užitečné.

Jakmile farmaceut provede výdej léčiva, odešle se informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient léky vyzvedl.

Témata: léky Chorvatsko