Spatřil u ostrova Zakynthos žraloka. Rybář promluvil o překvapivém chování predátora

Žraloci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

28. června 2023 10:20

V Řecku, které patří k oblíbeným dovolenkovým destinacím českých turistů, pozorovali rybáři v uplynulých dnech nejrychlejšího žraloka na světě, žraloka mako. Jeden z rybářů ale uklidnil turisty. Podle jeho slov by totiž obávaný predátor nemusel představovat nebezpečí.

Jak jsme informovali, žralok byl pozorován u pobřeží řeckého ostrova Zakynthos. Rybář Yiannis Geladas pořídil záběry predátora, kterého podle svých slov viděl ve zdejších vodách vůbec poprvé v životě.

Geladas následně prozradil místním médiím, že paryba byla nečekaně klidná. "Žralok vůbec nebyl agresivní. Naopak byl klidný a plaval jako delfín vedle naší lodi," popsal Řek situaci podle britského deníku The Sun.

Mako je nejrychlejší druh žraloka, dokáže plout rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. V historii je však evidováno jen několik málo případů nevyprovokovaných útoků této paryby na člověka.

V Egyptě naopak evidují nedávný smrtící útok žraloka tygřího, o němž informovala světová média včetně CNN. Místní jej v odvetě vyhledali a usmrtili ho. Žralok se poté dostal do rukou specialistů, kteří podle deníku Marca našli části těla usmrceného ruského občana Vladimira Popova v jeho žaludku a střevech. New York Post konkrétně napsal, že šlo o jeho hlavu, hrudník a ruce.

Egypt v reakci na incident zavádí jedno konkrétní opatření. V Rudém moři nainstaluje senzory a bude monitorovat pohyb a chování žraloků, informoval server Egypt Independent s odvoláním na tamní ministerstvo životního prostředí.

Témata: žraloci žraločí útoky Řecko