Vladimir Putin připustil, že v Rusku hrozila občanská válka

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

27. června 2023 21:41

Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl vojákům a příslušníkům bezpečnostních složek, že během víkendové ozbrojené vzpoury podnikli zásadní kroky k ochraně lidských životů a uchránili zemi od občanské války.

"Ubránili jste ústavní pořádek, životy, bezpečí a svobodu našich občanů. Zabránili jste nepokojům v naší vlasti a zastavili občanskou válku. V dramatické chvíli jste se zachovali jasně, prokázali jste loajalitu k ruskému národu a k armádě a ukázali zodpovědnost za osud vlasti a její budoucnost," řekl Putin podle TASS.

Jednotky ministerstva obrany, národní gardy, ministerstva vnitra a tajných služeb podle hlavy státu zajistily fungování důležitých kontrolních center, strategických zařízení, ochranu hranic a týl vojenských jednotek, které bojují na frontě.

"Nemuseli jsme přemisťovat bojové jednotky ze zóny speciální operace," zdůraznil Putin během projevu v Kremlu.

Rusko zažilo v sobotu ozbrojenou vzpouru vedenou wagnerovci a především jejich šéfem Jevgenijem Prigožinem, který před jejím začátkem prohlásil na telegramu, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly. Žoldnéři nejprve obsadili veškerá klíčová místa v Rostově na Donu, takže i prezident Vladimir Putin přiznal "složitou situaci" ve městě.

Následně se vydali směrem na Moskvu, kam ale nedojeli. Prigožin totiž večer oznámil, že po domluvě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem svým jednotkám nařídil, aby zastavily postup na hlavní město a vrátily se na své základny, což se také stalo. Podle dohody s ním mělo být zastaveno trestní řízení.

Témata: Vladimír Putin Ruská armáda Rusko Jevgenij Prigožin