Putin kvůli vzpouře wagnerovců obviňuje Západ. Chce Prigožinovu hlavu

Vladimir Putin, ruský prezident

Autor: Jakub Jurek, stars24.cz

26. června 2023 21:29 | Aktualizováno: 26. června 2023 21:59

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl projev, o němž již dříve večer informoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Putin dnes večer řekne řadu důležitých prohlášení,“ řekl mluvčí. Ruský prezident mimo jiné obvinil Západ z podpory vzpoury wagnerovců.

Potvrdil dřívější zprávy z dnešního dne o tom, že ruské úřady dále stíhají šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina. „Zodpovědní za tyto rebelie budou vedeni k zodpovědnosti,“ upozornil.

Ruská tajná služba FSB Prigožina skutečně dále vyšetřuje. A to i přesto, že Kreml v sobotu oznámil zastavení trestního řízení. Ruská média ještě v neděli informovala, že k zastavení řízení skutečně došlo. Od sobotního večera, kdy Prigožin odjížděl z Rostovu, o něm nejsou žádné zprávy. Jenže dnes po poledni ruská tisková agentura TASS potvrdila, že vyšetřování pokračuje. „Trestní řízení proti Prigožinovi nebylo ukončeno. Vyšetřování pokračuje,“ uvedl zdroj blízký agentuře. O dění během celého víkendu informovaly EuroZprávy.cz.

Vzpoura by byla stejně rychle potlačena, řekl. „Všechna nezbytná rozhodnutí k neutralizaci hrozby byla přijata na samém počátku. Organizátoři si uvědomili, že jejich činy byly trestné.“

Podle Putina jsou wagnerovci většinou ruští patrioti. „Děkuji Wagnerovým vojákům, že se rozhodli ustoupit a vyvarovat se krveprolití,“ prohlásil s tím, že se většina z nich rozhodla přidat k ruské armádě. Uvedl také, že wagnerovcům umožní odcestovat do Běloruska, pokud budou chtít.

Připomněl, že wagnerovci mají stále možnost přidat se do ruské armády. „Je zde možnost podepsat kontrakt s ministerstvem obrany nebo jinými orgány činnými v trestním řízení nebo se vrátit ke své rodině a přátelům. Kdo chce, může jet do Běloruska,“ shrnul ruský lídr.

V projevu pochválil ruskou společnost. „Občanská solidarita ukázala, že jakékoliv vydírání a pokusy o zorganizování vnitřní vzpoury skončí porážkou. Opakuji – nejvyšší konsolidace společnosti, výkonné a zákonodárné moci se projevila na všech úrovních,“ zdůraznil Putin.

„Pevná, jednoznačná pozice podpory ústavního pořádku byla přijata veřejnými organizacemi, náboženskými denominacemi, vedoucími politickými stranami – ve skutečnosti celou ruskou společností,“ pokračoval.

Během večera se podle americké stanice CNN usnesla ruská Státní duma o tom, že obranné jednotky měly nad ozbrojenou vzpourou wagnerovců totální kontrolu. „V ruských obranných jednotkách nevznikl během pokusu o ozbrojenou rebelii žádný chaos. Kontrola nad bojištěm nebyla přerušena na jedinou minutu,“ uvedl předseda bezpečnostní rady dolní komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov.

Ten také zmínil, že neexistuje žádná rozsáhlá protiofenziva. „Žádná rozsáhlá protiofenziva nebyla a není. Existují pokusy o útok různými směry, ztráty, které dnes Ukrajina utrpí, jsou klíčové, ne kritické, ale klíčové,“ dodal Kartapolov.

Dnes EuroZprávy.cz psaly o možném vlivu ozbrojeného povstání na pozici ruského prezidenta. Dokonce i lidi z jeho blízkého okolí překvapila vstřícnost, jakou projevil wagnerovcům v čele s Prigožinem. „Byl zde vyšší cíl – vyhnout se krveprolití, vyhnout se vnitřní konfrontaci, vyhnout se střetům s nepředvídatelnými následky. Právě ve jménu těchto cílů bylo realizováno Lukašenkem zprostředkovatelské úsilí a prezident Putin učinil příslušná rozhodnutí,“ upřesnil mluvčí Kremlu Peskov.

Putin zřejmě situaci týkající se Prigožina podcenil. Stejně tak Kreml. Riziko, které pan Prigožin představoval, nebylo včas diagnostikováno – možná s nadějí, že se to vyřeší samo. Toto drama nikomu na autoritě nepřidalo,“ míní vysoce postavený poslanec Putinovy strany Jednotné Rusko Konstantin Zatulin.

Témata: Rusko Vladimír Putin Jevgenij Prigožin