Komáři v Evropě: VAROVÁNÍ před hlavní turistickou sezónou

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. června 2023 16:10

Evropa vloni zachytila téměř stejně případů infekční nemoci dengue jako za předchozích jedenáct let dohromady. Vyplývá to z dat zveřejněných Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), které varovalo před rostoucím rizikem šíření nemocí přenášených komáry.

Zástupci ECDC to uvedli na tiskové konferenci, o které informovala TVP. Případů nemoci dengue bylo loni 71, většina z nich připadá na Francii. Mezi lety 2010 až 2021 eviduje centrum celkem jen o tři případy více.

Evropané by si proto podle odborníků měli uvědomit, že se hlavně v souvislosti se změnou klimatu zvyšuje riziko šíření nemocí přenášených komáry. Kromě dengue jde o západonilskou horečku či onemocnění způsobené virem zika.

"Pokud to bude pokračovat, můžeme očekávat více případů a zřejmě také úmrtí na tyto nemoci," uvedla ředitelka ECDC Andrea Ammonová s tím, že je třeba se soustředit na kontrolu populací komárů či zlepšení ochranných opatření.

Podle centra se druh komára zodpovědného za šíření horečky dengue posouvá dále na sever a západ Evropy. Jiný nebezpečný druh otravného hmyzu byl zase zachycen na Kypru a hrozí jeho další rozšíření.

Na nebezpečí představované komáry upozorňuje i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v rámci biometeorologické předpovědi. Například dnes je podle aktuální mapy aktivita komárů mimořádná na téměř celém území republiky.

Témata: komáři Hmyz