Žralok u ostrova Zakynthos: Rybáři zachytili vůbec nejrychlejší druh

Žraloci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. června 2023 10:30

Se začátkem letní turistické sezóny přibývá pozorování žraloků v oblíbených destinacích po celém světě. Obávaného predátora v uplynulých dnech natočili rybáři u řeckého pobřeží. Řecko rovněž patří k populárním místům pro dovolenou.

Britský list Daily Mail informoval o pozorování žraloka u pobřeží řeckého ostrova Zakynthos. Šokovaný rybář Yiannis Gelados pořídil záběry predátora, kterého podle svých slov viděl v těchto vodách vůbec poprvé v životě.

Podle deníku šlo o žraloka mako, nejrychlejší druh, který dokáže plout rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. V historii je evidováno několik případů nevyprovokovaných útoků této paryby na člověka.

V červnu zemřel v Hurghadě ruský občan po útoku žraloka tygřího, informovala o tom světová média včetně CNN. Místní parybu vyhledali a usmrtili jí. Žralok se poté dostal do rukou specialistů, kteří podle deníku Marca našli části těla usmrceného Vladimira Popova v jeho žaludku a střevech. New York Post konkrétně napsal, že šlo o jeho hlavu, hrudník a ruce.

Egypt v reakci na incident zavádí jedno konkrétní opatření. V Rudém moři nainstaluje senzory a bude monitorovat pohyb a chování žraloků, informoval server Egypt Independent s odvoláním na tamní ministerstvo životního prostředí.

Témata: žraloci žraločí útoky Řecko