Útok žraloka v Hurghadě: Egypt oznámil, jaká opatření zavádí

Žraloci, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. června 2023 18:06

Egypt doopravdy nainstaluje v Rudém moři senzory a bude monitorovat pohyb a chování žraloků. Stane se tak v reakci na červnový smrtící útok žraloka tygřího ve známém letovisku Hurghada, který nepřežil ruský občan.

Instalaci senzorů plánuje egyptské ministerstvo životního prostředí, uvedl server Egypt Independent. Podle ministryně Yasmine Fouadové mají přístroje monitorovat žraloky a posloužit ke studiu jejich chování podél egyptského pobřeží.

Předminulý týden zemřel v Hurghadě ruský občan po útoku žraloka, informovala o tom světová média včetně CNN. Místní parybu vyhledali a usmrtili jí. Žralok se poté dostal do rukou specialistů, kteří podle deníku Marca našli části těla usmrceného Vladimira Popova v jeho žaludku a střevech. New York Post konkrétně napsal, že šlo o jeho hlavu, hrudník a ruce.

Americký list dále uvedl, že se zvířete chopili odborníci z Institute of Marine Sciences, kteří se pustili do balzamovacího procesu. Egypťané se totiž rozhodli, že usmrcenou parybu chtějí vystavit v muzeu.

Žralok tygří se dožívá až 50 let, dorůstá do délky až pěti metrů a může dosáhnout váhy až 900 kilogramů, přičemž samice jsou větší než samci. Je považován za jeden z nejnebezpečnějších druhů žraloka, protože je zodpovědný téměř za pětinu útoků tohoto řádu na člověka.

Témata: žraloci žraločí útoky Egypt