Zkáza ponorky Titan: Co zajímá vyšetřovatele tragédie?

Ponorka Titan 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. června 2023 17:10

Na začátku minulého víkendu se výzkumná a expediční loď MV Polar Prince společně s turistickou ponorkou Titan vydala k místu potopení slavného Titaniku v Atlantickém oceánu. Bohužel, krátce po ponoru plavidlo ztratilo spojení s mateřskou lodí. Následovala několikadenní pátrací operace, která bohužel skončila tragicky, přičemž byly nalezeny pouze trosky ponorky Titan.

Zatímco dálkově ovládaný robot mapuje pole trosek ze smrtelné imploze Titanu, vyšetřovatelé budou zkoumat hlasové záznamy z mateřské lodi MV Polar Prince, která nesla plavidlo a jeho pět pasažérů na cestě k místu vraku Titaniku, uvedli vyšetřovatelé pro CNN.

Kanadští vyšetřovatelé nastoupili na loď Polar Prince v sobotu, "aby shromáždili informace z lodního datového záznamníku plavidla a jeho dalších systémů, které obsahují užitečné informace,“ řekla v sobotu Kathy Foxová, předsedkyně kanadského úřadu pro bezpečnost dopravy.

Posádka a členové rodiny byli také vyslýcháni na palubě Polar Prince, která se vrátila do St. John's, hlavního města Newfoundlandu a Labradoru v sobotu.

Posláním agentury není přisoudit vinu, ale spíše „zjistit, co se stalo a proč, a zjistit, co je třeba změnit, aby se snížila šance nebo riziko takových událostí v budoucnu,“ řekl Foxová.

Lodní datový záznamník ukládá zvuk z lodního můstku. "Obsah těchto hlasových nahrávek by mohl být užitečný při našem vyšetřování," dodává Foxová.

Tento krok představuje závěrečnou fázi rozšiřujícího se mezinárodního vyšetřování tragické imploze, která si vyžádala životy všech pěti osob na palubě ponorky během nedělního ponoru k vraku Titaniku. Vojenští odborníci objevili trosky v oceánu, přibližně 1600 stop od přídi Titaniku, což odpovídá implozi tlakové komory malého plavidla, uvedl jeden z admirálů americké pobřežní stráže John Mauger.

Témata: ponorka Titan Titanic