Putin se po vzpouře objevil v ruské TV: O Prigožinovi ani slovo!

Vladimir Putin

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. června 2023 15:05

V ruských médiích se objevilo první vyjádření prezidenta Vladimira Putina od konce sobotní ozbrojené vzpoury vedené šéfem wagnerovců Jevgenijem Prigožinem. Putin se v něm vyjadřuje k probíhající válce na Ukrajině. Podle všeho jde o předtočený rozhovor.

Vyjádření nahrané ještě před rebelií žoldnéřské skupiny odvysílala podle Sky News ruská státní televize. Putin v něm podpořil vojenské velení. Konkrétně řekl, že je v neustálém kontaktu s představiteli ministerstva obrany a věří v dosažení cílů takzvané speciální vojenské operace, kterou označil za svou prioritu. Ruský prezident uvedl, že s ní "začíná a končí den".

BBC dnes připomněla, že není známo, kde se Putin momentálně nachází. V sobotu reagoval v projevu na probíhající vzpouru. Během dne se pak objevily spekulace o tom, že mohl v letadle odletět z Moskvy. Mluvčí Dmitrij Peskov reagoval slovy, že jeho nadřízený pracuje v Kremlu.

Podle BBC každopádně zůstává i v neděli uzavřeno moskevské Rudé náměstí. V hlavním městě byla v sobotu zavedena řada bezpečnostních opatření, když se wagnerovci blížili k metropoli.

Rusko se v sobotu potýkalo s ozbrojenou vzpourou od brzkých hodin. Prigožin předtím prohlásil na telegramu, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly. Ministerstvo to popírá. Ruský prezident Vladimir Putin v dopoledním projevu přiznal "složitou situaci" v Rostově na Donu. Wagnerovci tam obsadili veškerá klíčová místa včetně velitelství zodpovědného za vojenské operace na Ukrajině. Následně se vydali směrem na Moskvu.

Večer Prigožin oznámil, že svým jednotkám nařídil, aby zastavily postup na hlavní město a vrátily se na své základny. Stalo se tak po domluvě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, který s ním jednal na základě mandátu od Putina. Dohoda má zaručit bezpečí bojovníkům z Wagnerovy skupiny i jejich šéfovi, který se podle ní přesune do Běloruska. Trestní stíhání jeho osoby bylo zrušeno.

Témata: Vladimír Putin Jevgenij Prigožin Rusko válka na Ukrajině