Konec Prigožinovy vzpoury? Šéf wagnerovců nařídil návrat bojovníků na základny

Jevgenij Prigožin

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. června 2023 19:55 | Aktualizováno: 24. června 2023 20:15

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin souhlasil s deeskalací situace v Rusku, kde od nočních hodin probíhala jím vedená vzpoura. Žoldnéři podle vyjádření svého šéfa nebudou pokračovat v pochodu na Moskvu a vrátí se na základny.

Prigožin se na deeskalaci domluvil s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, jehož úřad o tom podle Sky News informoval. Dohoda má zaručit bezpečí bojovníkům z Wagnerovy skupiny. Lukašenko podle prohlášení jednal na základě mandátu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Šéf wagnerovců zároveň zveřejnil novou audionahrávku, v níž tvrdí, že svým jednotkám nařídil, aby se otočily. "Otáčíme naše konvoje a vracíme se v opačném směru na naše základny v souladu s plánem," sdělil na telegramu podle CNN.

Prigožin podle Sky News zdůraznil, že šlo o pochod za svobodu. "Neprolili jsme ani jednu kapku krve našich bojovníků. Teď přišel moment, kdy mohla být prolita na jedné ze stran, proto otáčíme naše konvoje," vysvětlil.

Podle běloruské agentury BelTA probíhala jednání s Lukašenkem po celý den. "Výsledkem je dohoda, že krveprolití na ruském území je neakceptovatelné," uvedla agentura.

Rusko se od nočních hodin potýkalo s ozbrojenou vzpourou vedenou Prigožinem, s nímž bylo zahájeno trestní řízení kvůli organizaci rebelie. Stalo se tak poté, co šéf nejvýznamnější žoldnéřské skupiny prohlásil na telegramu, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly. Ministerstvo to popírá. Prigožinovi by hrozilo až 20 let za mřížemi, uvádí TASS.

Trestní řízení se zakladatelem wagnerovců zahájila ruská tajná služba FSB kvůli závažnosti situace a hrozbě eskalace a konfrontace uvnitř federace. Ruský prezident Vladimir Putin v dopoledním projevu přiznal, že situace je složitá v Rostově na Donu. Wagnerovci tam obsadili veškerá klíčová místa včetně velitelství zodpovědného za vojenské operace na Ukrajině. Podle posledních informací žoldnéři přes Voroněž dorazili do Lipecké oblasti a měli namířeno do hlavního města. Protiteroristická opatření zavedla Moskva i Moskevská oblast.

Témata: Jevgenij Prigožin Rusko Alexandr Lukašenko Vladimír Putin