Zelenskyj reaguje na vzpouru wagnerovců: Rusko je slabé, to je evidentní

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. června 2023 13:35

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na probíhající rebelii v sousední zemi, která Ukrajinu na konci loňského února napadla, uvedl, že vnímá naprostou slabost Ruska. Moskva by podle něj měla co nejdříve stáhnout své vojáky z ukrajinského území, jinak má počítat s ještě většími vnitrostátními problémy.

"Ruská slabost je evidentní. Naprostá slabost. Čím déle Rusko drží své vojáky a žoldáky na našem území, tím víc chaosu, bolesti a problémů bude mít u sebe. To je zřejmé. Ukrajina je schopná bránit Evropu před šířením ruského zla a chaosu," napsal ukrajinský prezident na telegramu.

Zelenskyj uvedl, že Rusko používá propagandu, aby zakrylo slabosti a neschopnost své vlády. Nynější situace je podle něj natolik chaotická, že to žádná lež nezakryje. Prezident vyzval Ukrajince, aby zůstali jednotní. Vyjádřil také důvěru armádním velitelům a vojákům.

Ukrajina se od 24. února 2022 brání ruské agresi, už o osm let dříve jí byl Ruskem anektován poloostrov Krym. Konflikt je aktuálně v další fázi, kdy probíhá dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva.

Rusko se od nočních hodin potýká s ozbrojenou vzporou vedenou zakladatelem a šéfem žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem, s nímž bylo zahájeno trestní řízení kvůli organizaci rebelii. Stalo se tak poté, co zakladatel nejvýznamnější žoldnéřské skupiny prohlásil na telegramu, že ruské ministerstvo obrany zaútočilo na jeho síly. Ministerstvo to popírá. Prigožinovi hrozí až 20 let za mřížemi, uvádí TASS.

Trestní řízení se zakladatelem wagnerovců zahájila ruská tajná služba FSB kvůli závažnosti situace a hrozbě eskalace a konfrontace uvnitř Ruské federace. Silové složky jsou ve stavu zvýšené pohotovosti. Prezident Putin v dopoledním projevu přiznal, že situace je složitá v Rostově na Donu. Wagnerovci tam obsadili veškerá klíčová místa včetně velitelství zodpovědného za vojenské operace na Ukrajině. Podle jiných informací jsou žoldnéři také ve Voroněži. Protiteroristická opatření zavedla Moskva i Moskevská oblast.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rusko Ukrajina