Sledovali jsme ONLINE: Vzpoura v Rusku skončila. Prigožin stíhán nebude, přesune se do Běloruska

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. června 2023 9:40 | Aktualizováno: 25. června 2023 1:10

Vzpoura proti ruskému velení, která vypukla v pátek ve večerních hodinách, je pravděpodobně u konce. Žoldnéři ze soukromé Wagnerovy skupiny v čele se svým velitelem Jevgenijem Prigožinem obsadili Rostov a Voroněž a hrozili útokem na Moskvu v reakci na údajný raketový útok proti jeho bojovníkům, v sobotu večer ale Prigožin nařídil zastavení postupu na hlavní město. Následně Rusko oznámilo, že na základě dohody, kterou vyjednal běloruský lídr Alexander Lukašenko, wagnerovci nebudou stíháni.

01:00 - Vážení čtenáři, dnešní online přenos končí. Děkujeme za pozornost a další vývoj stuace pro vás budeme sledovat v neděli v rámci zpravodajského servisu.

00:29 - Vzpoura si podle ruských proválečných médií vyžádala nejméně 13 ruských vojáků, uvedl Sky News. Prigožin ještě odpoledne uváděl, že jeho vojáci ani jednou nevystřelili.

00:15 - Konvoj wagnerovců opustil Rostov, potvrdil ruský guvernér. Žoldnéři převzali město v časných ranních hodinách, ale jejich Prigožin jim později nařídil stáhnout se, na základě dohody s Vladimirem Putinem zprostředkované běloruským prezidentem Lukašenkem.

23:27 - Prigožin byl spatřen, jak opouští velitelství ruské armády v Rostově. Peskov uvedl, že "nedokáže odpovědět na otázku", jakou pozici v Bělorusku zaujme a co tam bude dělat.

23:25 - Trestní obvinění šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina bude staženo a bude poslán do sousedního Běloruska, potvrdil podle CNN mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Prigožin má od ruského prezidenta Vladimira Putina záruky, že v rámci dohody opustí zemi," uvedl Peskov s tím, že režim protiteroristické operace bude zrušen. 

23:05 - Prigožin ani jeho muži, kteří se zúčastnili vzpoury a pochodu na Moskvu, nebudou stíháni. Podle Kremlu to vyplývá z dohody, kterou zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

22:00 - Volodymyr Zelenskyj se po konci vzpoury pustil do Vladimira Putina. "Muž z Kremlu má pochopitelně velké obavy, zřejmě se někde schovává a neukazuje se. Ví, že má strach z hrozby, kterou sám stvořil. Všechno zlo, všechna nenávist - to on ji šíří," uvedl ukrajinský prezident podle CNN.

21:28 - V Lipecké oblasti začali s rušením bezpečnostních opatření, která zavedla zdejší správa při postupu žoldnéřů z Wagnerovy skupiny na Moskvu. Uvedla to televize Sky News. Podle gubernátora Igora Artamonova už se začalo se zprovozňováním silnic.

21:10 - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko v telefonickém hovoru diskutovali o výsledku jednání s Jevgenijem Prigožinem, uvedla běloruská prezidentská kancelář podle CNN. Putin měl Lukašenkovi poděkovat za jeho pomoc.

20:57 - Podle běloruské agentury BelTA probíhala jednání Jevgenije Prigožina s Alexandrem Lukašenkem po celý den. "Výsledkem je dohoda, že krveprolití na ruském území je neakceptovatelné," uvedla agentura.

20:26 - V souladu s nařízením svého šéfa podle deníku Kyiv Post jednají bojovníci Wagnerovy skupiny v Rostově na Donu, který obsadili jako první z měst během vzpoury. Ze záběrů na sociálních sítích vyplývá, že wagnerovci jsou na odchodu z Rostova.

20:12 - Konvoj wagnerovců, kteří se po silnici blížili k Moskvě, čítal asi 5000 mužů. Vedl je vysoce postavený velitel této soukromé armády Dmitrij Utkin. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj blízký vedení Rusy ovládané části ukrajinské Doněcké oblasti.

19:35 - Wagnerovci, kteří mířili do ruské metropole Moskvy, se vrátí zpět na základny. Uvedl to sám Prigožin krátce poté, co běloruský lídr Alexandr Lukašenko oznámil, že s vůdcem žoldnéřů telefonicky hovořil. Šéf Wagnerovy skupiny uvedl, že se chce vyhnout krveprolití. Pravděpodobně se nyní bude jednat o řešení situace.

19:14 - Rusové v rámci ochrany metropole před vzbouřenci neváhají ničit vlastní silnice, po kterých by žoldnéři z Wagnerovy skupiny teoreticky mohli dorazit do Moskvy. Na sociálních sítích se objevily záběry, na nichž jsou zachyceny bagry, které hloubí díry do silnic.

19:00 - Americký prezident Joe Biden se dnes spojil s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a britským premiérem Rishim Sunakem, aby s nimi probral vývoj v Rusku.

18:49 - V centru Rostova na Donu, kde už jsou kromě bojovníků z Wagnerovy skupiny také Čečenci, se ozývá střelba. Záběry na sociálních sítích zachycují utíkající lidi. Nádraží ve městě jsou plná obyvatel, kteří se snaží opustit město. Vyplývá to z informací serveru Meduza.

18:38 - Českým občanům nehrozí v souvislosti s děním v Rusku v současné době žádné bezprostřední nebezpečí, Česko pozorně monitoruje situaci. Uvedla to ministryně obrany Jana Černochová (ODS) po svém odpoledním jednání s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou a šéfem Vojenského zpravodajství Janem Berounem.

18:10 - Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) si od povstání nelze slibovat nic dobrého, ať dopadne jakkoliv. Vzpouru označil za interní problém Ruska. "Vladimir Putin již dlouho nevnímá realitu. Válku rozpoutal on. Propustil desítky tisíc trestanců z různých táborů. Teď za to nese důsledky. Ať už povstalci zvítězí, nebo je zvládne potlačit, ani jeden ze scénářů nebude dobrý," napsal šéf diplomacie na twitteru.

17:53 - Starosta Moskvy Sergej Sobjanin dnes vyzval obyvatele, aby co nejméně vycházeli do ulic, zatímco se k ruské metropoli podle všeho blížili vzbouření žoldnéři z Wagnerovy skupiny. Sobjanin také oznámil, že pondělí bude nepracovním dnem, což má pomoci "minimalizovat rizika".

17:28 - Vedení Kalužské oblasti ležící jihozápadně od Moskvy dnes vyhlásilo omezení pohybu na některých silnicích. Není přitom jasné, zda a jak opatření souvisí s povstáním žoldnéřů z Wagnerovy skupiny, neboť žádné informace o jejich výskytu v tomto regionu se předtím neobjevily.

17:12 - Meduza s odvoláním na iStories uvedla, že podle zdroje blízkého armádnímu generálnímu štábu chce prezident Vladimir Putin, aby bezpečnostní jednotky eliminovaly Jevgenije Prigožina a jeho bojovníkům nabídly amnestii. Zdroj také podotkl, že vojáci nemají dostatek prostředků k tomu, aby zabránili wagnerovcům v dosažení Moskvy.

16:51 - Lotyšsko, do kterého od začátku války na Ukrajině utekla řada ruských občanů, oznámilo uzavření hranic se sousedním Ruskem. Podle BBC to uvedl ministr zahraničí a zvolený prezident Edgars Rinkēvičs.

16:30 - Žoldnéřská Wagnerova skupina se i s vybavením přesouvá přes území Lipecké oblasti, potvrdil její gubernátor Igor Artamonov podle CNN. Úřady podle něj přijímají veškerá opatření k zajištění bezpečí obyvatel. Situace je pod kontrolou, uvedl Artamonov.

15:57 - Pokud Putin bude svržen, jeho nejpravděpodobnější nástupci budou ještě tvrdší než on. Pokud budou moci, pravděpodobně budou pokračovat ve válce. A to i v případě, kdy by se k moci dostal například právě Prigožin. Je brutálním nestálým mužem, který skutečně ví, jak vést válku, a jeho příznivci jsou zocelení bojem a plní nenávisti k Ukrajině, uvedl Sky News.

15:44 - Podle ruského válečného blogera, vystupujícího na telegramu pod přezdívkou Colonelcassad, šéf wagnerovců prohlásil, že žoldnéři nepostavili na velitelství Jižního vojenského okruhu žádné minové zátarasy. Nicméně protitankové miny položené u výjezdu z Taganrogu do Rostova prý nevysvětlil. Ke svému příspěvku přiložil video, na němž lze vidět blokádu silnice kamionem a vojenskými vozidly, a patrně také miny položené na silnici.

15:31 - Vysoký ruský představitel Vladimir Rogov uvedl, že v Rostově byly spatřeny první oddíly čečenských speciálních jednotek, "které byly povolány k potlačení povstání".

15:15 - Situace v Moskvě je podle všeho klidná a uvolněná. "V tuto chvíli to nevypadá, že by se Rusko chystalo upadnout do občanské války. Ale věci se mohou velmi rychle změnit. To je obrovský problém, který musí Putin vyřešit," uvedl moskevský redaktor BBC. 

14:50 - To, co ruský prezident Vladimir Putin popsal jako "ozbrojenou vzpouru" Wagnerových žoldáků, je podle CNN darem z nebes pro zemi, která se měsíce připravovala na zahájení protiofenzívy s cílem zasadit ránu do těla ruské armádě. Slovem dne na Ukrajině je "schadenfreude" – potěšení z neštěstí druhého.

14:28 - Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční zpravodajské služby (SVR), odsoudil "pokus o ozbrojenou vzpouru" v Rusku. Naryshkin řekl, že vzpoura je zločin, "který nelze ospravedlnit žádnými předchozími úspěchy." 

14:15 - Jednotky Wagnerovy skupiny podle zahraničních médií dorazily do Lipecka a obsadily tamní vojenská zařízení. Město leží mezi Moskvou a Voroněží asi 400 kilometrů jižně od metropole. 

13:59 - Na wagnerovce podle Prigožina útočí ruské dělostřelectvo a vrtulníky. Šéf žoldáků také řekl, že jeho síly naopak dobyly Rostov bez jediného výstřelu.

13:36 - Úřady v Lipetské oblasti, dalším regionu severně od Voroněže, požádaly své obyvatele, aby kvůli bezpečnosti zůstali doma.

13:13 - Ve Voroněži se ozývaly exploze. Podle guvernéra došlo k požáru skladu ropy a s plameny bojuje přes 100 hasičů. Wagnerovci dnes ráno převzali kontrolu nad vojenskými objekty ve Voroněži, podle spekulací ale může za výbuchy stát ruská armáda, která mohla sklad zničit, aby nepadl do rukou wagnerovců.

12:49 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svém telegramu uvedl, že každý, kdo "zvolí cestu zla, ničí sám sebe", a že "slabost Ruska je zřejmá". Čím déle bude Rusko držet své vojáky a žoldáky na Ukrajině, "tím více chaosu, bolesti a problémů bude později mít," dodal.

12:36 - Ukrajinští armádní zdravotníci, kteří přiváželi raněné vojáky z blízkých frontových linií kolem Bachmutu na východní Ukrajině, uvítali zprávy o vojenském povstání v Rusku. "Pokud bude v Rusku revoluce, opiju se!" řekl jeden z nich v malém městě Chasiv Yar.

12:22 - Veřejný projev Vladimira Putina naznačuje, že vzpoura představuje pro Rusko "velmi, velmi velký problém", řekl bývalý britský velvyslanec v Rusku. "Otevřený boj" odhaluje "rozsah ruského selhání na Ukrajině", říká podle Sky Newssir Laurie Bristow.

12:15 - Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov odsoudil činy Jevgenije Prigožina a přislíbil svou podporu Kremlu. Ve svém projevu hovořil o podlé zradě. Kadyrov také řekl, že čečenské jednotky jsou připraveny zasáhnout proti ozbrojené vzpouře Wagnerovy skupiny a použít "drsné metody", pokud to bude nutné, uvádí zahraniční média s odkazem na agenturu Reuters. Čečenský vůdce označil Prigožinovo jednání za kudlu do zad a apeloval na ruské vojáky, aby se nenechali ovlivnit provokacemi.

12:03 - Ruská armáda provádí nezbytná "bojová opatření" ve městě Voroněž na jihu Ruska, tvrdí guvernér regionu. "V rámci protiteroristické operace na území Voroněžské oblasti provádějí ozbrojené síly Ruské federace nezbytná operační a bojová opatření. Budu vás informovat, jak se situace vyvine," uvedl na sociálních sítích Alexander Gusev.

11:47 - Prigožin v reakci na Putinův proslov uvedl, že se ruský prezident mýlí, když ho obviňuje ze zrady. Podle Sky News dodal, že žádní vojáci Wagnerovy skupiny se neplánují vzdát. "Rusové nechtějí, aby země nadále žila s korupcí, lží a byrokracií," uvedl.  

11:33 - Ve zprávě na telegramu Prigožin uvedl, že všichni členové jeho Wagnerovy skupiny žoldáků jsou "připraveni zemřít“ při jeho akci proti ruské armádě. "Všichni jsme připraveni zemřít. Všech 25 000 a pak dalších 25 000," řekl podle BBC s tím, že to dělá pro ruský lid. 

11:19 - Čečenský lídr Ramzan Kadyrov označil podle médií vzpouru Wagnerovy skupiny za zradu. Uvedl, že jeho bojovníci jsou připravení Kremlu pomoci v jejím potlačení.

11:08 - Nejméně pět ruských společností poskytujících internetové připojení začalo v Rusku blokovat službu Google News poté, co šéf Prigožin vyzval k odstranění ruského vojenského velení.

10:57 - Francouzský prezident Emmanuel Macron, polský prezident Andrzej Duda, britský ministr zahraničí James Cleverly a německý kancléř Olaf Scholz tvrdí, že dění v Rusku pozorně sledují. "V souvislosti se situací v Rusku jsme dnes ráno vedli konzultace s předsedou vlády, ministerstvem obrany a našimi spojenci. Průběh událostí za naší východní hranicí průběžně sledujeme," napsal na svém twitteru Duda.

10:34 - Obtížná situace pro Moskvu a obrovská ostuda pro Putina. Tak komentuje události v Rusku redaktor ruské odnože BBC Steve Rosenberg. Připomněl, že důvody k zahájení války, které Prigožin v pátek zveřejnil, podkopaly argumenty Ruska. "To je pro Kreml nebezpečné, zvláště když válka na Ukrajině neprobíhá vůbec podle plánu. Po 16 měsících nevidí Putin žádnou známku vítězství," uvedl. "Pro Moskvu je to velmi obtížná situace. Skutečnost, že šéf Wagnerovy skupiny se svými bojovníky řekl, že jeho jednotky obsadily velké ruské město Rostov, je pro prezidenta Putina obrovskou ostudou," dodal.

10:25 - Zatímco Putin má na své straně poslance ruské Státní dumy, k Prigožinovi se při jeho tažení na Moskvu přidávají i vojáci regulérní ruské armády. Na sociálních sítích mu vyjádřili podporu například členové speciální jednotky "Storm Z".

Zеки шойгу из "шторм Z" передали привет Пригожину с передовой и поддержали мятеж. pic.twitter.com/URklUaG7Qw

— Anatol Minsk 💛💙⚪🔴⚪ (@n_ma_pag) June 24, 2023

10:17 - Prigožinova vzpoura nemá příliš velké šance na úspěch. Podle serveru Sky News potřebuje armádní spojence, aby sesadili náčelníky ruské armády silou. Vzhledem k mnohem větší síle ruské armády ve srovnání s Wagnerovou skupinou by Prigožin musel přesvědčit spoustu lidí v armádě, aby se k němu připojili, pokud má "sesadit nejvyšší vojenské velení", řekla moskevská korespondentka Diana Magnayová. Wagnerovci podle ní "nemají takovou sílu, jakou měli před Bachmutem", protože ztratili mnoho bojovníků při útocích na ukrajinské město. 

10:11 - Britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení na twitteru uvedlo, že Rusko čelí největší bezpečnostní hrozbě za poslední dobu. O výsledku vzpoury podle něj v následujících hodinách rozhodne loajalita ruských bezpečnostních složek, zároveň ale ministerstvo podotýká, že o bojích mezi wagnerovci a ruskou armádou existuje jen málo důkazů. 

10:02 - "V Rusku to teprve začíná. Události získaly v Rusku širokou publicitu, rozkol mezi elitami je příliš patrný. Nejde jen pokyvovat hlavou a předstírat, že je vše v pořádku. To nebude fungovat. Někdo musí rozhodně prohrát, buď Prigožin...nebo antiprigožinovovci," uvedl na twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Контртерористична операція Пригожина (#Вагнер) на території Росії вже призвела до захоплення Ростова, низки федеральних трас, штабів Південного округу та «#СВО». Події набули в Росії широкого розголосу і навіть отримали образливу юридичну оцінку з боку ЦСО #ФСБ, Національного… pic.twitter.com/cYnzl91pvC

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) June 24, 2023

9:55 - "Jakýkoliv vnitřní zmatek představuje ohrožení naší státnosti a národa. Na takové ohrožení rázně odpovíme," ujistil Putin spoluobčany. Zároveň přiznal, že situace v Rostově na Donu je složitá a zdejší civilní i vojenská správa je zablokovaná. Prezident v projevu také obvinil Západ, že proti Moskvě namířil všechnu svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle Putina bojuje o suverenitu a nezávislost. O plánovaném vyjádření hlavy státu s předstihem informoval Dmitrij Peskov státní agenturu TASS. Už dříve uvedl, že prezident byl o situaci informován.

9:49 - Za Prigožina se postavil prominentní nepřítel Kremlu a bývalý nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij, který v sobotu vyzval ruskou veřejnost k podpoře Wagnerovy skupiny. Byl také viděn i s několika vysokými vojenskými generály, není ale jasné, jak velkou podporu napříč Ruskem jeho tažení má.

9:46 - V sobotu ráno Prigožin prohlásil, že jeho bojovníci údajně sestřelili ruský vojenský vrtulník. Informaci nelze ověřit. Nejsou známy ani další ztráty, ke kterým mělo dojít na ztranách rusé armády či wagnerovců.

9:40 - Ruský prezident Vladimir Putin se v sobotním projevu poprvé vyjádřil k ozbrojené vzpouře vedené šéfem Wagnerovy žoldnéřské skupiny Jevgenijem Prigožinem. Účastníci rebelie podle něj budou potrestáni.

Vzpoura odstartovala v pátek večer poté, co Prigožin obvinil ruského ministra obrany z rozpoutání války na Ukrajině a obvinil ruskou armádu z útoku na jeho žoldnéře. "Byl proveden raketový útok na tábory Wagnerovy skupiny. Obětí je hodně. Podle očitých svědků přišel útok z týla, to znamená, že byl způsoben armádou ministerstva obrany Ruské federace," řekl Prigožin podle serveru Meduza, ačkoliv video z útoku vypadá jako zinscenované.

Ministerstvo obrany útok popřelo a ruská tajná služba FSB označila Prigožinova prohlášení a činy za výzvy k zahájení občanského konfliktu a nůž do zad ruské armádě, načež na Prigožina vydala zatykač a vyzvala, aby wagnerovci jeho rozkazy ignorovali a svého šéfa naopak zadrželi.

Prigožin se během noci údajně přesunul do Rostova a obsadil i vojenská stanoviště ve městě Voroněž jižně od Moskvy. Sama Moskva, která má být hlavním cílem wagnerovců, zavádí protiteroristická opatření, ve městě byly zrušeny všechny hromadné akce a ulice zaplnili vojáci.

   

Témata: Rusko Ruská armáda Jevgenij Prigožin