Ozbrojená vzpoura v Rusku: Stojí za ní Prigožin. Má šanci na úspěch?

Jevgenij Prigožin

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

24. června 2023 8:28

Ozbrojenou vzpourou Jevgenije Prigožina a jeho Wagnerovy skupiny se zabývají i experti z amerického Institutu pro studium války (ISW). Prigožin se podle nich v rámci akce soustředí na vedení ministerstva obrany a vojenské velitelství jižního okruhu v Rostově na Donu, nikoliv na Kreml.

ISW v analýze uvádí, že Prigožin pravděpodobně neuspěje. Zároveň konstatuje, že ozbrojený útok na zmíněné velitelství by měl značný dopad na invazi na sousední Ukrajinu, kterou Rusko rozpoutalo na konci loňského února.

"Mimořádná aktivace domácích bezpečnostních složek a jasná reakce Kremlu naznačují, že Kreml o Prigožinových aktivitách s velkou pravděpodobností nevěděl a výslovně se staví proti nim," napsali zámořští experti.

Prigožin ukázal video, které podle něj zachycuje útok ruské pravidelné armády na jeho žoldnéře. Záběry využil k "nejexplicitnější rétorické eskalaci vůči ministerstvu obrany", stojí v analýze. V té se také píše, že šéf wagnerovců vnímá povstání jako snahu o vlastní přežití.

Rostov na Donu je klíčové místo pro ruské válečné úsilí na Ukrajině. Ve městě sídlí velitelství jižního okruhu, jehož 58. kombinovaná armáda se podílí na obranných operacích proti probíhající ukrajinské protiofenzivě. Především jde o velitelství všech ruských vojsk, která působí na Ukrajině. Město dělí od hranic jen několik desítek kilometrů.

ISW se domnívá, že zakladatel žoldnéřské skupiny chce získat přízeň vysokých ruských vojenských představitelů, což se mu podle expertů zřejmě nepovede. Už v pátek večer totiž spřízněný generál Sergej Surovikin odsoudil Prigožinovu výzvu k ozbrojenému konfliktu.

Prigožin čelí trestnímu řízení kvůli organizaci ozbrojeného povstání, ruské silové složky jsou ve stavu zvýšené pohotovosti. Wagnerovci se podle některých zdrojů nachází v Rostově na Donu. Šéf žoldnéřů viní ruské velení z útoku na své muže a vzkazuje, že ti zničí každého, kdo jim bude stát v cestě.

Témata: Jevgenij Prigožin Rusko Ruská armáda