Žraloci ve Španělsku ohrožují turisty: Tři případy během několika dní

Žraloci, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. června 2023 8:33

Od pobřeží ve Španělsku, kam každý rok míří miliony turistů, je hlášeno už třetí pozorování žraloka během necelého týdne. Všechny incidenty se naštěstí obešly bez toho, aby paryba zaútočila. Obavy turistů jsou však po nedávném smrtícím útoku v Egyptě značné.

O posledním pozorování informoval deník Daily Mail. Paryba se tentokrát přiblížila ke skupině rybářů na lodi, přičemž posádka se rozhodla vypnout motory, aby jí neublížila. Poměrně překvapivě šlo zřejmě o žraloka šedého, který se běžně ve dne drží u dna v hloubce až 1900 metrů a k hladině se přibližuje spíše v noci.

K prvnímu a asi nejdramatičtějšímu incidentu došlo ve čtvrtek u pláže Costa Blanca na jih od města Alicante. Podle deníku Marca tam plavčíci začali pískat, aby lidi odešli z vody, přičemž jedna starší žena zazmatkovala a upadla. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Prvně zmiňovaný list pak uvádí, že následujícího rána se objevily záběry žraloka modrého, který se pohyboval ve vodách přístavu Ciutadella de Menorca.

Ze zprávy ISAF vyplývá, že v loňském roce bylo po celém světě zaznamenáno 57 nevyprovokovaných útoků žraloka, tedy méně než průměrných 70 v předchozích pěti letech. Jen pět případů bylo fatálních.

Témata: žraloci Španělsko