Biden přiznává, že Putin může skutečně použít jaderné zbraně

Joe Biden

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. června 2023 9:20

Hrozba, že ruský prezident Vladimir Putin použije taktické jaderné zbraně, je reálná, prohlásil v pondělí šéf Bílého domu Joe Biden. Informaci potvrdila agentura Reuters.

„Když jsem tu před asi dvěma lety mluvil o vysychání řeky Colorado, každý se na mě díval, jako kdybych byl blázen. Podívali se na mě, jako když jsem řekl, že Putin použije taktické jaderné zbraně. Je to reálné,“ řekl Biden skupině dárců v Kalifornii.

Krátce po víkendu, kdy prezident Biden kritizoval Putinovo rozhodnutí umístit ruské taktické jaderné zbraně v Bělorusku jako zcela nezodpovědné, se tímto tématem znovu zabýval ve svém pondělním projevu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uplynulý týden oznámil, že jeho země začala přijímat dodávky ruských taktických jaderných zbraní, které údajně mají třikrát větší sílu než atomové bomby, jež byly svrženy Spojenými státy na japonská města Hirošima a Nagasaki v roce 1945.

Rusko se rozhodlo poprvé od rozpadu Sovětského svazu umístit taktické jaderné zbraně, které mají kratší dolet a nižší sílu než strategické jaderné zbraně, mimo své vlastní území.

Spojené státy uvedly, že nemají v úmyslu v rámci reakce na toto jednání Ruska pozměnit svůj postoj ke strategickým jaderným zbraním. Washington také uvedl, že nevidí žádné náznaky, že by se Rusko připravovalo na použití jaderných zbraní.

V reakci na Bidenovu kritiku ruského plánu rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku v květnu, Moskva odmítla tuto kritiku s poukazem na dlouholeté umístění jaderných zbraní Spojených států v Evropě.

Rozmístění ruských jaderných zbraní přitahuje pozornost i Číny, která opakovaně varuje před potenciálním použitím jaderných zbraní ve válce na Ukrajině.

Témata: USA Joe Biden Jaderné zbraně