Další tragédie spojená s Titanikem? U vraku se ztratila ponorka s lidmi na palubě

U vraku Titanicu se ztratila ponorka Titan. 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. června 2023 19:53

V Atlantském oceánu se ztratila ponorka používaná k výletům k vraku Titaniku. Podle informací zveřejněných na webu stanice BBC byli na palubě lidé. Probíhá proto rozsáhlá záchranná operace za účasti státu i soukromých společností.

Podle dostupných informací se pohřešuje plavidlo Titan společnosti OceanGate, u které stojí účast na expedici 250 tisíc dolarů pro jednotlivce. Ponorka pojme pět lidí a obvykle má dostatek vzduchu pro posádku na čtyři dny. Zatím se neví, kde úřady ztratily kontakt se strojem.

Výlety k vraku trvají několik dní a stojí desítky tisíc dolarů. Jeden sestup a následný výstup k Titaniku údajně trvá kolem osmi hodin.

Slavný vrak leží 3 800 metrů hluboko na dně Atlantského oceánu. Nachází se asi 600 kilometrů od pobřeží Newfoundlandu v Kanadě.

Titanic se potopil během své první a zároveň poslední plavby 15. dubna 1912. Bezprostřední příčinou neštěstí, které si vyžádalo přes 1500 životů, byla srážka gigantické lodi s ledovcem.

Znovu se o lodi začalo ve velkém mluvit v roce 1985, kdy byla loď objevena na dně oceánu. Původně ale odborníci placení americkou armádou hledali pod vodou něco úplně jiného.

1. září 1985 v 0:38 se na obrazovkách v lodi Knorr objevily záběry lodi, kterou přes 70 let nikdo neviděl. Expedice pod vedením amerického oceánologa Roberta Ballarda objevila vrak Titaniku, nejslavnější lodi všech dob.

Objev legendární lodi byl ale jen "vedlejším produktem". Původně totiž expedice pátrala po něčem úplně jiném. Předmětem zkoumání byly ztracené jaderné ponorky Thresher a Scorpion. Americké námořnictvo, které hradilo velkou část nákladů výpravy, ale zprávu o nalezení Titaniku uvítalo. Využilo ji jako vhodnou krycí historku pro utajení své operace.

Nejslavnější loď všech dob může po více než sto letech od potopení potkat další katastrofa. Legendární Titanic rozežírají podmořské bakterie a za deset let z vraku nic nezbude. Lidstvu tak zbývá několik let na to, aby zrealizovala případné snahy o vyzvednutí vraku.

Témata: Titanic