Archeologové hlásí VZÁCNÝ OBJEV. Nevěřili, že po tisícovkách let bude vypadat takhle

Archeologové našli 3000 let starý meč. 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. června 2023 11:50

V oblasti Bavorska v jižní části Německa archeologové nedávno odhalili vzácný artefakt z doby před více než 3000 lety. Konkrétně se jedná o osmiboký meč, který byl objeven na pohřebišti, upozornil na anomální nálezu server The Guardian.

Podle vyjádření Bavorského zemského úřadu (Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege - BLfD) pro památkovou péči je zjištěno, že meč je v tak výjimečně dobrém stavu, že stále vyzařuje svůj původní lesk.

Meč byl objevený v minulém týdnu v lokalitě v Donau-Ries při vykopávkách v Nördlingenu mezi Norimberkem a Stuttgartem, u něhož se odborníci domnívají, že byl ponechán jako pohřební dar v hrobě. Předpokládá se, že tento meč pochází z konce 14. století před našim letopočtem ze střední doby bronzové. Jedná se o vzácný nález, neboť tento meč s osmihrannou rukojetí vyrobenou výhradně z bronzu je výjimečný.

"Meč i související pohřebiště budou důkladně prozkoumány, aby naši archeologové mohli provést přesnou klasifikaci tohoto archeologického naleziště," uvedl profesor Mathias Pfeil, vedoucí Bavorského zemského úřadu pro památkovou péči.

„Stav zachování je výjimečný! Takový nález je velmi vzácný,“ dodal.

Podle odborníků se předpokládá, že meč sloužil jako skutečná bojová zbraň. "Poloha těžiště v přední části čepele naznačuje, že byl primárně vyvážen pro účely sekání," uvádí se dle CNN v oficiálním prohlášení.

Meč byl objeven společně s ostatky tří jedinců - muže, ženy a mladého jedince - kteří byli pohřbeni v blízkém časovém rozpětí. I když není jasné, jaký byl jejich vzájemný vztah, byli pohřbeni s bohatým souborem funerálních artefaktů. Dosud tedy není jasné, zda jsou tito tři lidé spolu příbuzní, a pokud ano, jak.

Témata: zbraně historie