Chorvatsko jako dovolenkový ráj: Budou už hranice bez kontrol?

Chorvatsko

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

15. června 2023 19:19

Slovinsko navzdory rostoucím počtům migrantů neplánuje zavedení kontrol na hranici s Chorvatskem, které patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace pro české turisty. Vyplývá to z vyjádření premiéra Roberta Goloba po jednání s rakouským protějškem Karlem Nehammerem, který naopak trvá na pokračování kontrol na hranicích své země se Slovinskem.

"Slovinsko nechce rušit Schengen. Chceme být vzorem, že s migranty se dá zacházet jinak," řekl slovenský premiér podle serveru Euractiv. "Nechceme zasáhnout naši populaci nebo naše sousedy neefektivními opatřeními," zdůraznil Golob.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) v minulém týdnu připomněl, že během loňského českého předsednictví Radě EU se podařilo dostat Chorvatsko do Schengenu. "Cesty Čechů do oblíbené prázdninové destinace se tedy obejdou bez hraničních kontrol," řekl ministr zahraničí.

Rada EU v prosinci rozhodla o zrušení kontrol osob na vnitřních pozemních a námořních hranicích mezi Chorvatskem a ostatními zeměmi Schengenu od ledna 2023. Kontroly na vzdušných hranicích byly zrušeny až k 26. březnu.

České ministerstvo zahraničí zároveň oznámilo, že pro letní sezónu zřizuje konzulární jednatelství v Rijece a Splitu v Chorvatsku. V zemi u Jadranu navíc budou působit společné hlídky českých a místních policistů.

Témata: Chorvatsko hranice cestování