"Lituji, že jsem se narodil." Severokorejci popisují katastrofální situaci, umírají lidé

Kim Čong-Un

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

15. června 2023 9:59

V Korejské lidově demokratické republice vedené diktátorem Kim Čong-unem po více než dvou dekádách opět umírají lidé hlady. Vyplývá to z výpovědí Severokorejců, které získala BBC. Už tak izolovaná země se podle nich ocitla na prahu katastrofy poté, co i v souvislosti s pandemií covidu-19 neprodyšně uzavřela hranice.

"Po mnoho měsíců tajně komunikujeme se třemi Severokorejci žijícími v zemi. Nyní poprvé odhalili, že tam dochází ke katastrofě od chvíle, kdy vláda před více než třemi lety uzavřela hranice. Hlad, tvrdé represe a žádná šance na útěk," píše BBC na úvod textu.

"Naše situace s jídlem nikdy nebyla tak špatná," řekla obchodnice s léky Mjong Sok. Přežívá ze dne na den kvůli prodeji nepatrného množství propašovaných léčiv. Nebojí se jen sousedů, ale také policie. Už jednou byla chycena a jen sotva jí vyšly peníze na úplatek, aby nemusela do vězení.

Podnikání s léčivy dříve prosperovalo, vše se ale podle Mjong Sok v posledních letech změnilo. Trh je totiž prázdný, protože tři čtvrtiny výrobků pocházely z Číny. Přišla proto o většinu příjmů. Její rodina na tom ale zřejmě není nejhůře, protože vypověděla, že v poslední době se na ni obraceli hladoví lidé a prosili o jídlo.

"Chci, aby lidé věděli, že lituji toho, že jsem se narodil v této zemi," sdělil BBC stavař Čan Ho. Žije nedaleko hranic s Čínou ve vesnici, kde už zemřelo hlady pět lidí. "Nemůžu spát, když si vzpomenu na děti, že budou muset žít navěky v tomhle pekle," svěřil se s tím, že původně se obával, že umře na covid, ale teď se bojí, že ho potká stejný osud jako sousedy. K tomu všemu ví o utajovaných popravách lidí, kteří se pokusili o útěk z KLDR.

"Přežíváme tak, že myslíme deset dní dopředu, pak dalších deset. Pokud já a můj muž umřeme hlady, alespoň musíme nakrmit děti," uvedla Či Jon, které se stalo, že dva dny nic nesnědla. "Myslela jsem, že umřu ve spánku a ráno už se neprobudím," přiznala.

Či Jon žije s mužem a dětmi v hlavním městě Pchjongjangu, kde také umírají lidé. Sama ví o tříčlenné rodině, která umřela hlady. Jejím členům totiž chtěla dát vodu, na klepání už ale nikdo neodpověděl. Úřady následně v bytě našly mrtvé. Podle zpovídané ženy, jejíž jméno bylo kvůli zachování anonymity změněno, také Severokorejci páchají sebevraždy či odchází zemřít do hor, protože se nezvládají uživit.

Americká televize CNN už počátkem května s odvoláním na experty uvedla, že chronické potíže s nedostatkem jídla v zemi se ještě zhoršují a úmrtí kvůli hladu jsou pravděpodobnější. Podle odborníků se Severní Korea ocitla v nejhorší situaci od hladomoru v 90. letech minulého století. Tehdejší katastrofa způsobená kombinací sucha, povodní a neschopnosti vlády připravila o život nejméně 240 tisíc lidí, ale obětí mohly být až 2 miliony, vyplývá z článku webu NPR.

Témata: Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un