Útok žraloka v egyptské Hurghadě: V žaludku našli hlavu, paryba míří do muzea

Žraloci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

14. června 2023 9:00

Egypt, především pak jeho cestovní ruch, se stále vyrovnává se smrtícím útokem žraloka v Hurghadě, která patří k vyhledávaným letoviskům u Rudého moře. Paryba zodpovědná za útok byla nalezena a usmrcena, nyní už je znám její další osud.

Ve čtvrtek zemřel v Hurghadě ruský občan po útoku žraloka, informovala o tom světová média včetně CNN. Zdejší úřady následně zakázaly plavání v místě, kde k útoku došlo. Zároveň místní vyhledali parybu a usmrtili jí.

Žralok tygří se poté dostal do rukou specialistů, kteří podle deníku Marca našli části těla usmrceného Vladimira Popova v žaludku a střevech. New York Post konkrétně napsal, že šlo o jeho hlavu, hrudník a ruce.

Americký list dále uvedl, že se zvířete chopili odborníci z Institute of Marine Sciences, kteří se pustili do balzamovacího procesu. Egypťané se totiž rozhodli, že usmrcenou parybu chtějí vystavit v muzeu.

Žralok tygří se dožívá až 50 let, dorůstá do délky až pěti metrů a může dosáhnout váhy až 900 kilogramů, přičemž samice jsou větší než samci. Je považován za jeden z nejnebezpečnějších druhů žraloka, protože je zodpovědný téměř za pětinu útoků tohoto řádu na člověka.

Témata: žraloci žraločí útoky Egypt