Válka na Ukrajině: Britové popsali úspěchy ukrajinské protiofenzivy

Ukrajinská armáda

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

10. června 2023 9:59

O probíhající ukrajinské protiofenzivě nepochybují ani britští analytici, kteří evidují operace ukrajinské armády na několika úsecích fronty. Ruská armáda na některých místech přišla o první obranou linii a pod tlakem útočících jednotek ustoupila.

Britské ministerstvo obrany na twitteru uvedlo, že během posledních 48 hodin eviduje významné ukrajinské operace v několika sektorech na východě a jihu Ukrajiny. "Ukrajinské jednotky v některých oblastech pravděpodobně zaznamenaly postup a prolomily první linii ruské obrany. V jiných oblastech byl postup pomalejší," stojí ve zprávě na sociální síti.

Některé ruské jednotky jsou podle Londýna schopné provádět obranné manévry, zatímco jiné chaoticky ustoupily. "Ruské letectvo je neobvykle aktivní nad jižní Ukrajinou. Není však jasné, zdali jsou taktické letecké údery efektivní," uvádí ministerstvo.

BBC v pátek s odkazem na ruské představitele a vojenské blogery informovala o ukrajinských útocích a těžkých bojích v Záporožské oblasti. Mnozí vojenští experti se podle BBC domnívají, že cílem protiofenzivy je právě tato oblast. Argumentují snahou Kyjeva získat zpět přístup k Azovskému moři, rozdělit ruské jednotky vedví a eliminovat pozemní spojení s anektovaným poloostrovem Krym.

Institut pro studium války (ISW) ve čtvrtek napsal, že Ukrajina již od neděle 4. června podniká ofenzivní operace s různými výsledky na třech úsecích fronty. Konkrétně zmiňuje limitovaný, ale přesto zásadní útok na západě Záporožské oblasti v noci ze středy na čtvrtek. Rusové se podle zámořských analytiků ubránili a ve čtvrtek byli zpátky na původních pozicích.

Rusko obsadilo většinu Záporožské oblasti, včetně největší jaderné elektrárny v Evropě, brzy po začátku invaze do sousední země na konci února loňského roku. Dlouho očekávaná protiofenziva je další fází konfliktu.

Témata: válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ruská armáda Ukrajina