Kyjev začal protiofenzivu, zní z USA. Nasazeny jsou i tanky Leopard

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

8. června 2023 17:20

Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva podle některých amerických médii začala. Potvrdit to měli i blíže neurčení ukrajinští představitelé. Konkrétně je zmiňován například úsek fronty u Záporoží, do akce se zde měly zapojit tanky Leopard.

Ukrajina ve čtvrtek zahájila protiofenzivu, píše server ABC News, který se odvolává na dva ukrajinské představitele, včetně zdroje blízkého prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Web také zmiňuje zprávy o velké bitvě jižně od města Záporoží na jihovýchodě země či neověřené záběry dokazující zapojení tanků Leopard 2, které Kyjevu poskytlo Německo spolu s dalšími zeměmi.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov ještě ve středu odmítl tvrzení ruské strany, že ukrajinská operace už začala. "Není to pravda. O tom, kdy to začne, rozhodne naše armáda. Až začneme protiofenzivu, každý to pozná a uvidí," řekl ukrajinský představitel podle deníku Guardian.

Reagoval tak na ruská prohlášení o tom, že Kyjev v neděli ráno zahájil protiofenzivu. Podle pondělního vyjádření mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova, které citovala ruská státní agentura TASS, se týká pěti úseků fronty v Doněcké oblasti.

"Cílem protivníka bylo prorazit naši obranu v nejzranitelnějším úseku fronty. Nepřítel nedosáhl svých cílů a nezaznamenal úspěch," sdělil mluvčí předevčírem s tím, že ukrajinská armáda použila šest mechanizovaných a dva tankové prapory, přičemž podle Rusů přišla o 250 vojáků, šestnáct tanků a přes 20 dalších vozidel.

Danilov už na konci května v rozhovoru pro BBC uvedl, že armáda je na protiofenzivu připravena a operace může být kdykoliv spuštěna. "Bylo by podivné, kdybychom oznamovali data, kdy má začít ta nebo jiná událost. Takhle se to nedělá," konstatoval zástupce ukrajinské bezpečnostní rady.

Dlouho očekávaná protiofenziva má být další fází probíhajícího konfliktu, který začal 24. února 2022 ruským vpádem na Ukrajinu. Již o osm let dříve však Rusko sousední zemi anektovalo poloostrov Krym.

Témata: válka na Ukrajině Armáda Ukrajina Ruská armáda Ukrajina