Národ je v šoku, napsal Macron. Malé děti leží na JIP po útoku nožem

Emmanuel Macron

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

8. června 2023 12:37 | Aktualizováno: 8. června 2023 16:24

Šest lidí, konkrétně čtyři děti a dva dospělí, utrpělo zranění při čtvrtečním dopoledním útoku u jezera Annecy na jihovýchodě Francie. Útočil muž syrské národnosti. Na smutnou událost reagoval prezident Emmanuel Macron.

Na místo útoku dorazila francouzská premiérka Élizabeth Borneová, která podle BBC uvedla na tiskové konferenci, že pobodané děti jsou staré od 22 měsíců do tří let a některé z nich leží na jednotce intenzivní péče.

Děti byly u jezera se zodpovědnými osobami, když se náhle objevil muž s nožem a začal je bodat. Poté se dal na útěk, přičemž ještě napadl staršího kolemjdoucího. V tu chvíli zasáhla policie, jejíž příslušníci střelili útočníka do nohou a přemohli ho.

Borenová řekla novinářům, že zadržený muž je Syřan se statusem uprchlíka ve Švédsku a bez kriminální minulosti či psychiatrických problémů. Policie útok vyšetřuje, motiv útočníka zatím není znám.

Incident na sociální síti potvrdil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. "Několik lidí včetně dětí zranil jednotlivec ozbrojený nožem v Annecy. Byl zadržen díky velmi rychlému zásahu policie," napsal ministr po půl jedenácté dopoledne na twitteru.

Prezident Emmanuel Macron označil útok za projev absolutní zbabělosti. "Děti a dospělí bojují o život. Národ je v šoku. Naše myšlenky jsou s nimi, stejně jako s jejich rodinami," uvedl na sociální síti.

Témata: Francie Policie Francie Emmanuel Macron