Pro seniory má být dostupná vakcína proti RS virům, schválila ji EU

Očkování, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

7. června 2023 21:40

Evropská komise v úterý schválila první vakcínu, která má lidi starší 60 let ochránit před infekcí způsobenou respiračním syncyciálním virem (RSV). Podle EU jde o důležitý krok ve světle nárůstu těchto virových infekcí během uplynulé zimy.

Vakcína Arexvy má podle oficiálního sdělení zlepšit imunitní odpověď lidského organismu na virus. Komise urychlila schvalovací proces, protože považuje prevenci infekce RS virem u starší populace za záležitost, která je veřejném zájmu.

"Doufáme, že tím předejdeme některým problémům, které nás potkaly minulou zimu," řekla eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Zmínila, že pandemie nemoci covid-19 ukázala potřebu, aby se Evropská unie lépe připravovala na zdravotní hrozby.

"Vyzývám členské státy, aby co nejrychleji na základě této autorizace definovaly národní vakcinační strategie, aby ti, kdo jsou v nebezpečí, měli k vakcíně během následujících měsíců přístup," dodala Kyriakidesová.

Respirační syncyciální virus je RNA virus se sezónním charakterem výskytu od konce podzimu do konce zimy, uvádí ministerstvo zdravotnictví. Většina infekcí má mírný průběh a projevuje se rýmou, kašlem a dalšími běžnými příznaky nachlazení. Může však způsobit i zánět dolních cest dýchacích, plic, středního ucha nebo vedlejších nosních dutin. U kojenců mohou virem způsobené potíže spojené s krmením či kojením vést až k nutnosti hospitalizace.

Témata: očkování viry a bakterie EU evropská komise