Válka na Ukrajině: Voda se valí z přehrady Nová Kachovka, Rusové a Ukrajinci se obviňují navzájem

Ukrajinci tvrdí, že Rusové vyhodili přehradu Nová Kachovka do povětří.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. června 2023 13:20

Přehrada Nová Kachovka v Chersonské oblasti je fatálně poškozená. Ukrajinské úřady nyní chystají nutná opatření, bude zasedat bezpečnostní rada. Lidé v ohrožené oblasti se evakuují. Ukrajinská armáda z jejího zničení obvinila Moskvu, ta se brání. Záporožská jaderná elektrárna, která se nachází výše po toku Dněpru, je podle na sobě nezávislých zdrojů zatím v bezpečí

Video protržené hráze zveřejnil poradce administrativy ukrajinského prezidenta Tymofiy Mylovanov na twitteru. „Přehrada Nová Kachovna na Dněpru už není. Potvrdily to nyní ukrajinské zprávy. Ukrajina uvádí, že přehradu vyhodili do povětří Rusové. Rusové popírají, že by přehradu do povětří vyhodili. Pokud je to pravda, budou umírat lidé a jedná se o válečný zločin,“ napsal.

O zničení přehrady informoval prostřednictvím twitteru také poradce ukrajinského resortu zahraničí Anton Gerashchenko. Prezident Volodymyr Zelenskyj podle něj svolá mimořádné zasedání Rady národní bezpečnosti Ukrajiny kvůli výbuchu hráze. „Kachovská vodní elektrárna je spodním a posledním stupněm dněperských vodních elektráren, která se nachází pět kilometrů od města Nová Kachovka v Chersonské oblasti. Její zničení může vést k úmrtí milionů lidí,“ popsal Cherashchenko.

Ukrajinské ministerstvo vnitra na sociální síti Telegram upozornilo obyvatele, ať vypnou veškeré elektrické spotřebiče, vezmou si doklady a nejnutnější věci a postarají se o své blízké a domácí zvířata. Vyzývá je, ať se řídí pokyny záchranářů a policie. „Jednotky Národní policie a Státní služby pro mimořádné situace Chersonské oblasti jsou v pohotovosti, aby varovaly a evakuovaly civilní obyvatelstvo z potenciálních záplavových oblastí na pravém břehu Dněpru, konkrétně z obcí Mykolaivka, Olhivka, Lvove, Tyahynka, Ponyativka, Ivanivka, Tokarivka, Prydniprovske, Sadove a části města Cherson – ostrova Korabel,“ píše resort.

Jeden z nejvyšších představitelů Ukrajiny, vedoucí Zelenského prezidentské kanceláře Andrij Jermak, označil zničení přehrady Nová Kachovka za „ekocidu“. „Rusové budou zodpovědní za možné odebrání pitné vody pro lidi na jihu Chersonské oblasti a na Krymu, možné zničení některých osad a biosféry. Je to ekocida. Bezpečnost lidí je dnes prioritou. Musíme zajistit, aby byl nepřítel potrestán na mezinárodní úrovni,“ varoval.

Švédský server Cornucopia.se zveřejnil simulaci, na níž ukazuje pravděpodobné zaplavování oblasti. Mezi nimi je značná část Chersonu a řada vesnic. Server citoval také článek 56 Ženevského protokolu. Ten na svých stránkách zveřejnil i Mezinárodní červený kříž: „Stavby a zařízení obsahující nebezpečné síly, zejména přehrady, hráze a jaderné elektrárny, nesmí být předmětem útoku, a to ani v případě, že tyto objekty jsou vojenskými cíli, pokud by takový útok mohl způsobit uvolnění nebezpečných sil a následné těžké ztráty mezi civilním obyvatelstvem. Ostatní vojenské cíle nacházející se na těchto zařízeních nebo v jejich blízkosti nesmí být předmětem útoku, pokud by takový útok mohl způsobit uvolnění nebezpečných sil z těchto děl nebo zařízení a následné těžké ztráty mezi civilním obyvatelstvem.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ráno na twitteru napsal, že zničení vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba vyhnat okupanty ze všech koutů ukrajinské země. „Nesmí jim zůstat ani jeden metr, protože každý metr využívají k teroru. Jedině vítězství Ukrajiny vrátí bezpečnost. A toto vítězství přijde. Teroristé nebudou schopni zastavit Ukrajinu ani vodou, ani raketami, ani ničím jiným. Všechny služby fungují. Svolal jsem Radu národní bezpečnosti a obrany. Prosím, šiřte pouze oficiální a ověřené informace.“

O poškození elektrárny informovala i ruská agentura TASS. „Rozsah destrukce vodní elektrárny Kachovka je velmi vážný a její obnova bude srovnatelná s výstavbou od nuly,“ citovala TASS šéfa místní správy Vladimira Leontjeva. Podle něj bude od základu potřeba postavit stejnou elektrárnu jako v letech 1950-1956, ale v letech 2023-2024.

Později předseda skupiny Jsme spolu s Ruskem Vladimir Rogov uvedl, že v Kachovské elektrárně nedošlo k žádným výbuchům. Podle něj nehrozí ani žádné nebezpečí Záporožské jaderné elektrárně, která se nachází výše proti proudu Dněpru. „Je ale třeba to v krátké době řešit, protože ve střednědobém a dlouhodobém horizontu je to pro jadernou elektrárnu problém kvůli zajištění dostatečných objemů vody,“ vysvětlil.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je Záporožská jaderná elektrárna skutečně prozatím v bezpečí. „Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám. Další v řadě. Zatracení Rusáci,“ napsala na twitteru.

Britská rozvědka na Telegramu zveřejnila video z okolí vesnice Dnipryany v Chersonské oblasti. Ta se nachází ani ne deset kilometrů od přehradní hráze. Na videu lze vidět zaplavenou krajinu.

Voda už zřejmě dorazila do Chersonu. Anton Gerashchenko prostřednictvím twitteru sdílel video, na němž si po ulici vykračuje bobr. „V Chersonu byli spatřeni bobři. Bobrů je v této oblasti hodně, jejich biotop byl zničen. Zvířata jsou také oběťmi ekologické katastrofy, kterou Rusko způsobilo vyhozením vodní elektrárny Kachovka do povětří,“ poznamenal.

Elektrárnu už se nepodaří opravit

Server Euromaidan Press citoval vyjádření hydroenergetické společnosti Ukrhydroenerho, že vodní elektrárna Kachovka je zcela zničená a nelze ji obnovit. Došlo k výbuchu přímo ve strojovně elektrárny. „Naši odborníci nadále analyzují situaci a pracují na upřesnění rozsahu destrukce, rychlosti a objemu vody,“ popsala společnost.

Nekontrolovaný pokles hladiny nádrže představuje další hrozbu pro Záporožskou jadernou elektrárnu. V současné době je prý chladící jezírko elektrárny plné a ukrajinský personál sleduje všechny ukazatele.

Euromaidan Press upozornil, že v reakci na danou situaci ukrajinská generální prokuratura zahájila vyšetřování podezření z ekocidy, a to kvůli ničení vodní elektrárny Kachovka okupanty.

Úřady musí zajistit dodávky pitné vody

„Včera v noci ve 2:50 provedli ruští teroristé vnitřní explozi konstrukcí vodní elektrárny Kachovka. V záplavové oblasti se nachází asi 50 osad. Dostali jsme pokyn evakuovat rizikové oblasti a zajistit pitnou vodu pro všechna města a vesnice, které byly zásobovány vodou z nádrže Kachovka. Děláme vše po záchranu lidí. Zapojují se všechny služby, armáda, vláda i úřad. Na zasedání bezpečnostní rady jsme se dohodli na souboru mezinárodních a bezpečnostních opatření, abychom Rusko za tento teroristický útok postavili před soud,“ informoval prezident Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím Telegramu.

Mezitím byli během evakuace zraněni střepinami dva policisté v Chersonu. „Byla vyhlášena evakuace, lidé jsou vyváděni. A Rusové je kryjí dělostřelectvem. Rusko je teroristická země. O tom není pochyb!“ napsalo ukrajinské ministerstvo vnitra. Ještě předtím zveřejnilo přesné pokyny pro obyvatele Chersonské oblasti žijící podél řek Dněpr a Kosova, na jaká vyvýšená místa mají odejít, aby byli v bezpečí před rostoucí vodní hladinou.

Podle informací resortu se na likvidaci následků výbuchu vodní elektrárny podílí celkem 718 policistů, kteří pomáhají s evakuací. „Policisté nadále pomáhají při přesídlování občanů z nebezpečných míst, chrání evakuační trasy a zajišťují pořádek v přeplněných místech, kde jsou evakuovaní ubytovaní,“ popsalo ukrajinské vnitro na Telegramu. Navíc byla připravena rezerva policistů.

Z Kyjeva úřady vyslaly speciální operační jednotku vybavenou terénními vozidly, čluny, bagry, plovoucími transportéry, generátory, mobilními čističkami a vozidly pro zásobování pitnou vodou.

Témata: válka na Ukrajině Ukrajina Rusko