Lukašenko zemřel? Poukázat na to měl jeden detail

Alexandr Lukašenko

Autor: Jan Novák, stars24.cz

30. května 2023 12:38

Spekulace o zdravotním stavu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který podle zahraničních médií údajně čelí smrti, se stále více šíří. I přestože jeho kancelář vydala v pondělí video, na kterém Lukašenko vypadá zdravě, rostou pochybnosti o jeho aktuálním stavu.

Podle informací agentury Belta měl běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí naplánované setkání s šéfkou běloruské centrální banky Elvírou Nabiullinovou. Kancelář prezidenta zveřejnila video, které ukazuje Lukašenka čilého a v pořádku. Nicméně se okamžitě objevily spekulace, zda bylo video ve skutečnosti natočeno v daný den nebo zda na něm není zachycen jeho dvojník.

Podle informací zveřejněných portálem Fakt, který na tuto skutečnost upozornil, měl běloruský prezident Alexandr Lukašenko na těchto záběrech mít na ruce odlišné hodinky než obvykle. Lukašenko je známý tím, že vlastní hodinky luxusních značek, jejichž hodnota často přesahuje 400 tisíc korun. Avšak tentokrát se objevil s hodinkami, které jsou zjevně mnohem levnější.

Je nepravděpodobné, že by běloruský prezident Alexander Lukašenko půjčil jakékoli hodinky ze své luxusní sbírky potenciálnímu dvojníkovi. Lukašenko je známý svou vášní pro hodinky a je známo, že je velmi opatrný a osobně soustředěný na svou sbírku.

68letý diktátor byl údajně hospitalizován v „kritickém“ stavu poté, co zkolaboval během cesty za blízkým spojencem Vladimirem Putinem. Minulý týden byl viděn , jak se snaží mluvit a má obvázanou ruku poté, co 9. května zmizel z očí veřejnosti při oslavách v Moskvě, což vyvolalo fámy o jeho zdraví.

Po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem 25. května v Moskvě běloruský prezident už nebyl spatřen na veřejnosti. Zprávy naznačují, že Lukašenko utrpěl kolaps a trpí závažnými srdečními problémy. Běloruský opoziční politik Valerij Cepkalo tvrdí, že po setkání s Putinem byl Lukašenko rychle převezen do Ústřední fakultní nemocnice v Moskvě, kde ho léčí specialisté. Jeho stav je podle lékařů kritický. Spekuluje se, že pondělní video může být podvrh, což by podle kritiků mohlo naznačovat, že Lukašenko již není naživu. Cepkalo však tvrdí, že Lukašenko zůstává v moskevské nemocnici, kde podstupuje léčbu a čištění krve.

Témata: Alexandr Lukašenko Bělorusko Moskva