Válka na Ukrajině: Dva mírové návrhy, Kyjev reagoval na Moskvu

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

28. května 2023 10:40

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin vyjmenoval podmínky, které si Moskva stanovuje pro případná mírová jednání. Po Kyjevu například chce, aby se zřekl členství v EU a NATO. Ukrajina reagovala vlastními požadavky, které považuje za jediné realistické.

Galuzin v rozhovoru pro TASS, na který upozornil server Meduza, řekl, že Kyjev musí nejprve zastavit boje a západní země musí přestat s dodávkami zbraní. Pro trvalý mír je podle zástupce ruské diplomacie nutné, aby Ukrajina byla neutrální, zůstala mimo všechny bloky a uznala "novou teritoriální realitu založenou na právu lidí na sebeurčení".

Moskva také chce, aby země, kterou Rusové napadli koncem loňského února, odmítla členství v Evropské unii a NATO a zároveň chránila práva rusky mluvících občanů. Ruština by měla být podle Galuzina uznána jako úřední jazyk.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na twitteru reagoval vyjádřením, že jen ukrajinské mírové požadavky jsou realistické.

Kyjev mimo jiné požaduje okamžité stažení ruských jednotek z ukrajinského území, finální uznání kolapsu Sovětského svazu a suverenity všech postsovětských zemí, vydání válečných zločinců a strůjců konfliktu, vznik demilitarizované zóny v příhraničí na ruském území či konání mezinárodní konference o ruském jaderném arzenálu.

Témata: válka na Ukrajině Rusko Ukrajina Mychajlo Podoljak