Další útok pod taktovkou Ruska? Známou kritičku Kremlu někdo zřejmě otrávil

Natalia Arno

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. května 2023 17:59

Německá policie vyšetřuje případ dvou ruských žen žijících v exilu, které někdo zřejmě otrávil. Jednou z žen má být Natalia Arno, ředitelka Free Russia Foundation, druhou pak nejmenovaná novinářka.

Podle agentury Reuters se obě ženy na konci dubna zúčastnily konference v Berlíně, kterou organizoval kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Berlínská policie začala případ vyšetřovat poté, co o možné otravě informoval list Welt am Sonntag s odvoláním na ruskou investigativní skupinu Agentstvo.

Policie další podrobnosti s odkazem na probíhající vyšetřování neposkytla, média ale uvedla, že jedna z žen byla novinářka a příznaky otravy se mohly objevit už před konferencí, která proběhla 29. a 30. dubna. Žena kvůli potížím zavítala do nemocnice Charité v Berlíně.

Druhou ženou byla Natalia Arno, ředitelka nevládní organizace Free Russia Foundation, která nevyloučila možnost otravy v hotelu. Na svém Facebooku napsala, že dveře do jejího hotelového pokoje zůstaly pootevřené. "Probudila jsem se v 5 hodin ráno, trpěla jsem ostrou bolestí a podivnými příznaky," uvedla.

Natalia Arno žije dlouhodobě v USA, nejmenovaná novinářka pak měla Rusko opustit teprve nedávno.

V posledních letech bylo v zahraničí otráveno několik odpůrců Kremlu. Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj byl léčen v Rusku a později v Německu poté, co byl otráven na Sibiři v roce 2020. V roce 2018 byl otráven v Británii Sergej Skripal a jeho dcera Julie. 

V obou případech byla použita ruská nervově paralytická látka ze skupiny novičok, Kreml ale ve všech případech svou účast na těchto útocích odmítá.

Témata: Německo Natalia Arno