Už to nejsou jen úřady. V USA zakázal TikTok první stát

TikTok

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2023 9:16

Zatímco dosud bylo nařízení k odinstalování TikToku výsadou především úřadů či firem, Montana se nyní jako první stát USA rozhodla zcela zakázat tuto čínskou sociální síť.

Guvernér Montany Greg Gianforte podepsal zákon o zákazu TikToku, aby chránil obyvatele před údajným shromažďováním zpravodajských informací ze strany Číny. Uvedla to agentura Reuters.

Jde o první stát USA, který zakázal populární aplikaci pro krátká videa. Od roku 2024 tak obchody s aplikacemi Google a Apple nesmí nabízet TikTok ke stažení, zákon ale ale nebude ukládat žádné sankce lidem, kteří aplikaci používají. 

"Zákon vyvolal vážné otázky ohledně svobody a dopadu na soukromé vlastnictví. Pokud budou muset TikTok stáhnout z nabídky i důvěryhodné obchody, uživatelé začnou hledat jiné cesty, jak aplikaci stáhnout, což přinese riziko nových hrozeb. Zákaz také nepochybně povede k vytvoření nejrůznějších falešných verzí TikToku, které mohou šířit malware či jiný škodlivý obsah. Pro obchody bude navíc velmi složité zajistit, aby aplikaci nebylo možné stahovat v jednom konkrétním státě," uvedl ve zprávě, kterou má redakce k dispozici, Petr Kadrmas, Beyond the Perimeter Security Expert, Eastern Europe z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

TikTok by podle něj zákonu mohl vyhovět snadněji, protože kontroluje software a může upravit nastavení na základě geografické polohy nebo IP adres uživatelů. Mohl by tak zablokovat všechny lidi z Montany na základě jejich polohy, což ale lze obejít pomocí VPN.

"Debata o bezpečnosti nebo nebezpečnosti TikToku je legitimní, ať už v souvislosti s napojením na čínskou vládu nebo z pohledu ochrany uživatelů. Už v roce 2020 jsme varovali před zranitelnostmi v TikToku, které mohli hackeři využít k manipulaci s daty, k nabourání do soukromí a ke krádežím osobních dat. Každopádně nový zákon má platit až od příštího roku a do té doby je nutné zodpovědět všechny zásadní otázky o bezpečnosti, ochraně i svobodě uživatelů,“ dodal Kadrmas.

Témata: TikTok USA