Nástupce Islámského státu se zrodí brzy? Svět s Trumpem se řítí do pasti

Islámský stát (ISIS)

Autor: Jan Novák, stars24.cz

21. října 2017 12:24

Spojenými státy podporované síly v úterý oznámily, že syrská Rakka, faktická metropole Islámského státu (IS), padla, připomíná bezpečnostní analytik Peter Bergen. Profesor z Arizonské státní univerzity v komentáři pro server CNN v té souvislosti poukazuje, že vítězství nad džihádisty si rychle přisvojil americký prezident Donald Trump.

Taktické úpravy, ne změna strategie

Šéf Bílého domu v úterním vítězoslavném rozhovoru prohlásil, že k porážce IS nedošlo dříve, protože „Trump tehdy nebyl váš prezident“, uvádí profesor. Pokládá tedy otázku, zda je takové tvrzení pravdivé. „Podle amerických vojenských představitelů ne tak úplně,“ odpovídá.

Bergen odkazuje na někdejšího velitele pozemní operace proti IS, generála Seana MacFarlanda, který v srpnu 2016 oznámil, že Spojenými státy vedená koalice zabila dle odhadů na 45 tisíc bojovníků IS. Zhruba o rok později, na Bezpečnostním fóru v Aspenu v červenci 2017, velitel amerických speciálních operací generál Raymond „Tony“ Thomas deklaroval, že od počátku tažení proti IS v srpnu 2014 Spojenými státy vedená koalice zabila přibližně 60-70 tisíc příslušníků uvedené teroristické skupiny, připomíná odborník.

Podle vrcholných amerických vojenských činitelů tedy bylo ohromné množství bojovníků IS zlikvidováno ještě před nástupem Trumpa, přičemž tato skutečnost není podle experta překvapivá. Podotýká, že kampaň s cílem zničit IS začala dva a půl roku předtím, než se Trump ujal úřadu. Rovněž operace zaměřená na dobytí Mosulu, druhého největšího města v Iráku odkud IS vyhlásil svůj chalífát, začala po dlouhém plánování v říjnu 2016, přičemž tou dobou v prezidentském křesle stále seděl Barack Obama.

Krátce poté, co byla mosulská operace zahájena, velitel amerického ústředního velení generál Joseph Votel, který měl na starosti boje v Iráku a Sýrii, Bergenovi údajně sdělil: „Na Rakku a Mosul jsme se připravovali dlouho, dlouho předtím, než jsme oznámili, že útok na Mosul začal. Dostali jsme 36 velitelů IS v oblasti Mosulu, pro mě to je součást přípravné fáze.“

Za Obamy IS ztratil také významná irácká města Fallúdža, Ramádí a Tikrít, zdůrazňuje profesor. Připouští, že Trump uvolnil pravidla pro nasazení amerických sil, umožnil pozemním velitelům jednoduší vedení operací bez nutnosti žádat o povolení napříč velícím řetězcem, ale to dle Bergana byly taktické úpravy, nikoliv zásadní změny strategie.

Potomek IS je na cestě

Podle statistik v Británii sídlící organizace Airwars, která bedlivě monitoruje koaliční vzdušné útoky v Iráku a Sýrii, za Trumpa poklesl počat náletů v první uvedené zemi, ale naopak vzrost v té druhé, pokračuje expert. Za důležitý považuje především fakt, že Trump letos v květnu schválil plán na vyzbrojení kurdských sil bojujících proti IS v Sýrii.

Proti plánu totiž rázně vystupovalo Turecko, s ohledem na vzpurnou kurdskou menšinu na svém území, připomíná Bergen. Dodává, že Trumpova administrativa svůj záměr přesto realizovala a právě tyto kurdské jednotky v úterý pomohly osvobodit Rakku.

„Pod čarou: Mezi Obamovým plánem tažení proti IS a Trumpovým plánem existuje velká kontinuita,“ deklaruje odborník. Soudí, že Trump by měl být opatrný, když si příliš přisvojuje vítězství nad IS, protože by mohl snadno spadnout do stejné pasti jako Obama, který na začátku roku 2014 označil organizaci za „JV tým“, tedy univerzitní juniorku složenou z mladých nezkušených hráčů.

Politická situace na Blízkém východě, z níž IS vzešel – tedy sektářské a etnické konflikty táhnoucí napříč regionem a kolaps arabských vlád a ekonomik –, zajisté vytvoří potomka této organizace, obává se odborník. Varuje, že i silně zraněný IS může navíc nadále podněcovat útoky džihádistů na Západě.

Témata: Islámský stát (IS) Donald Trump