Finále Eurovize bez Zelenského: Premiér je zklamaný

Rishi Sunak

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

13. května 2023 11:30

Britský premiér Rishi Sunak je zklamaný z toho, že Evropská vysílací unie (EBU) neumožní ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému promluvit na sobotním finále písňové přehlídky Eurovision Song Contest.

Na vyjádření Sunakova mluvčího upozornila britská televize Sky News, podle které premiér nehodlá apelovat na unii, aby změnila svůj postoj. Semifinálové a finálové večery Eurovize hostí britský Liverpool.

"Ministerský předseda se domnívá, že by bylo přiléhavé umožnit Zelenskému vystoupit," uvedl mluvčí premiéra. "Hodnoty, za které bojují prezident Zelenskyj a ukrajinský národ, nejsou politické, ale základní, a sama Eurovize to loni uznala, když právem pozastavila ruskou účast v soutěži," dodal.

Zelenskyj chtěl v navrhovaném vystoupení tlačit na pokračování podpory země, která od loňského února svádí boje s ruským agresorem. EBU sdělila, že prezidentova účast by porušila apolitickou povahu události. Žádost o vystoupení, která přitom byla podána s chvályhodnými úmysly, nemohla být organizátory kvůli platným pravidlům vyslyšena.

Letošní ročník Eurovision Song Contestu vyvrcholí po semifinálových večerech v sobotu, kdy se uskuteční finále s českou účastí. Dívčí skupina Vesna s písní My Sister's Crown postoupila z úterního semifinále.

Témata: Rishi Sunak Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Eurovize