Dohra korunovace Karla III.: Policejní omluva zadrženému muži nestačí

Policie Velké Británie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

10. května 2023 19:54

Víkendová korunovace britského krále Karla III. má přinejmenším pro některé aktéry nepříjemnou dohru. Kritice, že nezvládla svou práci, čelí například londýnská policie. Co se stalo?

Londýnská metropolitní policie vyjádřila lítost nad zadržením šesti protestujících proti monarchii během korunovačního dne. Mezi zadrženými byl i lídr republikánů Graham Smith, který hodlá podniknout další kroky.

Smith podle britské BBC uvedl, že obdržel osobní omluvu od londýnských policistů, kterou nepřijal a chystá se podniknout další právní kroky, protože proti němu nebyla vznešena jakákoliv obvinění.

Policie zadržela šestici protestujících poté, co je zastavila ve vozidle blízko cesty, kterou měl jít korunovační průvod. Bezpečnostní sbor uvedl, že u zadržených byly nalezeny předměty, které mohly posloužit k narušení procesí. To se ale nepovedlo prokázat.

Britský premiér Rishi Sunak se bezpečnostních sborů zastal. "Co vláda udělala, je to, že dala policii prostředky k řešení případů vážného narušení lidských životů. Myslím, že je to správná věc. Policie pak učiní rozhodnutí, kdy tyto prostředky využít," uvedl podle ITV.

Témata: Policie Velká Británie korunovace krále Karla III. (6.5.2023) Král Charles III. (Karel III.)