Putin nezastírá, že je Rusko ve válce. V Moskvě si připomínají Den vítězství

Vladimir Putin na oslavách Dne vítězství. (9.5.2023) 4

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

9. května 2023 10:10 | Aktualizováno: 9. května 2023 11:44

Rusko zahájilo oslavy Dne vítězství, na Rudém náměstí v Moskvě se koná tradiční vojenská přehlídka. Projev k národu měl u této příležitosti prezident Vladimir Putin, který prohlásil, že byla proti Rusku rozpoutána "opravdová válka".

"Proti naší vlasti byla rozpoutána opravdová válka," uvedl Putin podle CNN v den, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa ve druhé světové válce. "Postavili jsme se mezinárodnímu terorismu a budeme bránit obyvatele Donbasu a naši vlastní bezpečnost," poznamenal ve zřejmém odkazu na probíhající konflikt na Ukrajině, který začal na konci února 2022.

Ukrajinský národ se podle Putina "stal rukojmím převratu, který vedl ke zločinnému režimu vedenému západními pány". Prohlásil také, že Rusko necítí nepřátelství k žádnému národu, ať už na západě nebo na východě. Mimo jiné zmínil podíl Spojených států či Velké Británie na porážce nacismu.

"Stejně jako většina lidí na této planetě chceme budoucnost mírovou, svobodnou a stabilní. Domníváme se, že každá ideologie nadřazenosti je ze své povahy zločinná a smrtící," dodal.

"Za Rusko! Za naše statečné ozbrojené jednotky! Za vítězství!" zvolal pak podle AP směrem k přítomným vojákům, které označil za "účastníky speciální vojenské operace". "Vítám vás, kteří bojujete za Rusko na bojišti. Naši předci během velké vlastenecké války dokázali, že není nic mocnějšího a silnějšího než naše jednota," konstatoval prezident.

Původně se očekávala účast jediného zahraničního státníka na oslavách. Kromě zástupce Kyrgyzstánu ale nakonec dorazili také reprezentanti Arménie, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu.

Vojenská přehlídka byla skromnější než obvykle, poprvé po letech trvala méně než hodinu. Nad náměstím také nepřelétala žádná letadla. AP zároveň upozornila na rušení přehlídek z bezpečnostních důvodů ve více než dvou desítkách ruských měst. Spekuluje se však o tom, že důvodem jsou obavy z přítomnosti pozůstalých s fotkami zesnulých vojáků.

Témata: Vladimír Putin Ruská armáda Rusko válka na Ukrajině