Ženy patří ke sporáku? Irové mají rozhodnout v referendu!

ženy

Autor: ČTK, stars24.cz

6. července 2018 13:08

V Irsku se plánuje další referendum. Občané mají rozhodnout o vyškrtnutí dvou článků z ústavy, které zdůrazňují důležitost "ženy v domácnosti" a odrazují matky od nástupu do zaměstnání.

Informovala o tom agentura Reuters s tím, že referendum by se mělo konat s prezidentskými volbami, které musí proběhnout nejpozději v listopadu.

Irská ústava obsahuje článek, který říká, že "žena v domácnosti je pro stát přínosem, bez něhož nelze dosáhnout obecného blaha". Další odstavec ukládá státu povinnost zajistit, aby "matky nemusely kvůli ekonomické nouzi jít do práce, a tím zanedbaly své povinnosti doma". Vláda dnes v prohlášení uvedla, že chce tyto "zastaralé" odstavce zrušit.

"Více než 80 let od přijetí ústavy je jasné, že článek 41.2 už v ústavě nemá místo," uvedl ve čtvrtek irský ministr spravedlnosti Charlie Flanagan. Ústava z roku 1937 podle něj podkopává současný cíl vlády dosáhnout opravdové genderové rovnosti.

Silně katolické Irsko se překvapivě mění v liberální stát. Před třemi lety se konalo referendum, v němž se Irové vyslovili pro uzákonění sňatků homosexuálů. Letos v květnu občané rozhodli o zrušení zákazu potratů.

Témata: ženy irsko domácnosti