Rusové si opět zahrávají. Jejich stíhačka ohrozila polské letadlo

Suchoj Su-35

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. května 2023 12:04

Ruská stíhačka se nebezpečně přiblížila k polskému letadlu hlídkujícímu v Černém moři pod záštitou pohraniční agentury EU Frontex. Uvedlo to rumunské ministerstvo obrany, které ruskou akci odsoudilo jako "útočnou a nebezpečnou".

Ministerstvo uvedlo, že letadlo polské pohraniční stráže bylo v pátek na rutinním hlídkovém letu, když ruská stíhačka Su-35 opakovaně prováděla "agresivní a nebezpečné manévry". Do pohotovosti tak musely být uvedeny rumunská a španělská bojová letadla.

Incident se odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem, asi 60 kilometrů východně od rumunského vzdušného prostoru, uvedlo ministerstvo. "Tento incident je dalším důkazem provokativního postoje Ruské federace v Černém moři," dodalo ministerstvo.

Posádka uvedla, že ruský stroj se k jejich letounu přiblížil na nebezpečnou vzdálenost menší než 5 metrů. Polští pioti následně na doporučení s letadlem přistáli.

Podle serveru Yahoo News jsou rumunské úřady v kontaktu se svými polskými protějšky a agenturou Frontex, aby incident dále vyšetřily. Frontex ani Rusko se k incidentu zatím nevyjádřily.

Témata: Su-35 Ruská armáda Polsko