Srbové nechápou. Deset let nic, teď dvě masové střelby ve dvou dnech

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

5. května 2023 8:55

Nejméně osm lidí zabil a dalších čtrnáct zranil střelec ve třech obcích v okolí města Mladenovac, které se nachází 50 kilometrů jižně od Bělehradu. Jde o druhý případ masové střelby v Srbsku během probíhajícího týdne. Dnes úřady oznámily zatčení útočníka.

K útoku došlo podle AP ve čtvrtek pozdě večer. Útočník si náhodně vybíral oběti, které po sobě zanechal ve třech obcích. Poté se dal na útěk. Do pátrání po jednadvacetiletém podezřelém se zapojily stovky policistů. Muž s iniciály U.B. byl podle bezpečnostních sborů zadržen v pátek nedaleko města Kragujevac, které je vzdálené asi 100 kilometrů na jih od Bělehradu.

Svěděk z vesnice Dubona vypověděl, že pozdě večer uslyšel výstřely a vyšel z domu. "Cítil jsem střelný prach, slyšel hluk ze směru od školy. Pak jsem uviděl lidi ležící na zemi," popsal muž, který nechtěl odhalit svou identitu.

Srbský ministr vnitra Bratislav Gašić podle státních médií o čtvrteční události prohlásil, že šlo o teroristický čin.

Srbsko prožívá mimořádně smutné dny. K útoku v okolí Mladenovace došlo den po tragické školní střelbě v Bělehradě, kde třináctiletý hoch zabil otcovými zbraněmi osm spolužáků a školního strážce. Šlo o první masovou střelbu v zemi od roku 2013.

Témata: střelba srbsko