Nejen Ukrajinu. Z útoku na Kremlu viní Rusko i USA, přišla reakce Bílého domu

Rusko, Kreml

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. května 2023 14:30

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes obvinil Spojené státy americké, že stály v pozadí útoku na Kreml. Došlo k němu v noci z úterý na středu prostřednictvím dvojice dronů. USA obvinění odmítly, k odpovědnosti za incident se nehlásí ani Ukrajina.

"Pokusy Kyjeva i Washingtonu vše popřít jsou - samozřejmě - absolutně směšné. Dobře víme, že rozhodnutí o takových akcích, takových teroristických útocích, padají ve Washingtonu, nikoliv v Kyjevě," prohlásil Peskov podle Reuters.

Podle Peskova není pochyb o tom, že Spojené státy stály v pozadí incidentu. Mluvčí bez jakýchkoliv důkazů dodal, že Američané vybírají Ukrajině cíle útoků i prostředky, jejichž prostřednictvím jsou provedeny. "To je také často diktováno ze zámoří. Ve Washingtonu musí chápat, že to víme," podotkl.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby řekl televizi MSNBC, že ruské výroky jsou lživé a Washington nijak nevybízí Ukrajinu v útocích za hranicemi země.

Rusové ve středu uvedli, že v noci z úterý došlo k útoku na rezidenci Vladimira Putina v Kremlu. Prezident nebyl přítomen a je v pořádku. Americký Institut pro studium války (ISW) dnes ve svém pravidelném shrnutí dění kolem války na Ukrajině vyjádřil názor, že incident zřejmě zinscenovala Moskva s cílem mobilizovat společnost.

Témata: Dmitrij Peskov Rusko USA