Ukrajinský útok na Kreml? Putin je v pořádku, Moskva má jasno

Vladimir Putin

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

3. května 2023 14:30

Rusové tvrdí, že v noci z úterý na středu došlo k neúspěšnému útoku na rezidenci prezidenta Vladimira Putina v Kremlu. Podle Moskvy zaútočila Ukrajina prostřednictvím dvojice dronů.

Bezpilotní stroje byly neutralizovány a havarovaly, aniž by způsobily jakékoliv zranění či škody, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na oficiální vyjádření ruské strany. Putin má být v pořádku. Nad Moskvou je nově zakázáno používání dronů.

The Kremlin under a drone attack.Something tells me that Putin’s three-days-long walk in the park to seize Kyiv is not going very well. pic.twitter.com/QiRvUPeVbM

— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) May 3, 2023

"Vnímáme tyto akce jako plánované teroristické činy a pokus připravit prezidenta o život," uvedl Kreml, který - jak poznamenala agentura - neposkytl žádné důkazy o útoku. Ukrajina se zatím k záležitosti nevyjádřila.

Už v dubnu byl v lese zhruba 30 kilometrů od Mosky nalezen dron s výbušninami a tři zřícené bezpilotní kvadroptéry s kamerami, které mohly sloužit k navádění stroje. Německý deník Bild následně uvedl, že šlo o ukrajinský pokus o likvidaci Putina. Dron se totiž zřítil nedaleko průmyslového parku v Rudněvu, kam měl prezident zavítat.

Obě země spolu přiznaně válčí už déle než čtrnáct měsíců. Rusko napadlo sousední Ukrajinu 24. února 2022, už předtím ale anektovalo Krym a podporovalo separatisty v Doněcké a Luhanské oblasti.

Témata: Vladimír Putin Rusko Ukrajina