Útok medvěda na Slovensku: Zvíře je asi postřelené, zranilo dva lidi

Medvěd hnědý

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. května 2023 9:19

V lokalitě Zadní pole u obce Višňové v okrese Žilina došlo v pondělí ráno k útoku medvěda na dva lidi. Oba byli následně převezeni do Fakultní nemocnice s poliklinikou v Žilině, kde byli ošetřeni a v současnosti se jejich stav stabilizoval, není ohrožen jejich život.

Jak informovala manažerka pro komunikaci Státní ochrany přírody (ŠOP) SR Kristýna Bocková agenturu TASR, ochránci zde v oblasti vyzývají lidi po tomto incidentu ke zvýšené opatrnosti.

"Muži dohledávali postřeleného divočáka v remízku, odkud medvěd zaútočil nejprve na lesníka. Později útok zopakoval i na myslivce, který na něj vystřelil," upřesnila ŠOP. Oba byli podle jejích slov ošetřeni v nemocnici a jeden z nich zůstal hospitalizován na pozorování.

Místem útoku byl remízek na hranici Předního a Zadního pole, kde se medvěd pravděpodobně vyskytoval při odpočinku. Zásahový tým pro medvěda hnědého ze Státní ochrany přírody SR provedl v této oblasti průzkum.

"Na místě byly nalezeny pobytové znaky, které potvrdily přítomnost této velké šelmy. Přibližná vzdálenost od obce Višňové je 800 metrů," ozřejmila ŠOP.

Bylo vydáno varování, že medvěd pravděpodobně utrpěl střelné zranění, což může způsobit jeho agresivitu a zvýšit nebezpečí pro náhodné kolemjdoucí. Zásahový tým monitoruje oblast útoku, aby předešel možným dalším střetům. Policie SR a starostka obce Višňové byli o incidentu informováni. Starostka vyzvala lidi, aby v této lokalitě byli opatrní.

"V zájmu vlastního bezpečí zvažte návštěvnost Višňovské doliny a širšího okolí," řekla na sociální síti.

Témata: Slovensko Medvědi