"Dcera se ptá na maminku a brášku." Promluvil muž, jehož blízké povraždil střelec z Texasu

Ilustrační fotografie. foto: Jay Rembert

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

1. května 2023 17:33

O mimořádně tragické střelbě v texaském Clevelandu, kterou v pátek nepřežilo pět lidí, se rozhodl promluvit muž, jehož žena a syn jsou mezi oběťmi. K útoku došlo po sousedském sporu, hledaným podezřelým je osmatřicetiletý Francisco Oropeza.

Wilson Garcia sdělil agentuře AP, že souseda Oropezu šel nejprve společně se dvěma dalšími lidmi s respektem požádat, aby šel střílet dál od domu. "Řekl nám, že je na svém pozemku a může si dělat, co chce," popsal úvod celého incidentu.

Garcia se rozhodl zavolat policii, zatímco Oropeza střílel více a podle svědků i hlasitěji. Tísňových volání bylo celkem pět, přičemž vždy následovalo ujištění, že pomoc je na cestě. Po 10, maximálně 20 minutách se pachatel se zbraní v ruce vydal vstříc sousedům, kteří si stěžovali.

"Řekl jsem ženě: 'Běž dovnitř. Ten muž má nabitou zbraň.' Ona mi řekla, ať se schovám domů, že na ni střílet nebude, protože je žena," popsal Garcia. Mýlila se a stala se první z pěti útočníkových obětí. V domě přitom bylo celkem 15 lidí.

Garcia se nyní těžce vyrovnává se ztrátou. "Snažím se být silný kvůli dětem. Dcera trochu rozumí, ale je to těžké, když se začne ptát na maminku a brášku," dodal.

Témata: střelba zbraně USA