Pavel se z Kyjeva přesunul do Dnipra. Ukrajince ujistil o pomoci s rekonstrukcí země

Petr Pavel pokračuje v návštěvě Ukrajiny. (29.4.2023)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

29. dubna 2023 11:05 | Aktualizováno: 29. dubna 2023 19:20

Český prezident Petr Pavel pokračuje v návštěvě Ukrajiny, na kterou dorazil v pátek společně se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou. Dnes zavítal do Dněpropetrovské oblasti, kde jednal se zdejším gubernátorem.

Pavel v pátek navštívil Borodjanku, Buču a hlavní město Kyjev, kde jednal s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Večer musel kvůli poplachu protivzdušné obrany pokračovat v jednáních v krytu.

Program zahraniční cesty pokračuje i v sobotu, český prezident zavítal do Dnipra, kde se setkal se zástupcem místní regionální správy. O jednání informoval na twitteru.

"Posunout se od pomoci ke spolupráci je teď na Ukrajině hlavním cílem. Ten nekončí v Kyjevě. Dnes jsem zamířil dál na východ, abych ukázal, že ČR to s patronátem nad Dněpropetrovskou oblastí myslí vážně. Ujistil jsem gubernátora Serhiye Lysaka, že na rekonstrukci nejsou sami," uvedl Pavel na sociální síti.

V Dnipru navštívil také Ukrajince, kteří přišli o svůj domov a nalezli zde nové útočiště. Takových je asi 200 tisíc. "Zajištění důstojných podmínek pro jejich život je klíčové pro stabilitu Ukrajiny i Evropy. Humanitární a rozvojová pomoc proto patří k hlavním oblastem, na které se v Dnipru ČR zaměří," poznamenal.

Hlava státu není prvním českým politikem na návštěvě Ukrajiny po 24. únoru 2022, kdy Rusové napadli sousední zemi. Mezi prvními státníky, kteří zavítali po začátku invaze do Kyjeva, byl premiér Petr Fiala (ODS).

Témata: Petr Pavel Ukrajina