Prezident Pavel je na Ukrajině, kterou v noci na dnešek zasypali Rusové raketami

Zuzana Čaputová a Petr Pavel na návštěvě Ukrajiny. (28.4.2023)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. dubna 2023 8:39 | Aktualizováno: 28. dubna 2023 10:01

Dnes ráno přijeli vlakem na Ukrajinu český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Jejich příjezd následoval krátce po nové sérii ruských raketových útoků, která se v noci na dnešek zaměřila na řadu míst včetně Kyjeva.

Na programu obou státníků je mimo jiné setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Pro Petra Pavla, který nastoupil do funkce v březnu letošního roku, jde o první návštěvu Ukrajiny od začátku ruské invaze v únoru loňského roku.

Krátce po své inauguraci Pavel telefonicky vyjednal se Zelenským termín své cesty na Ukrajinu. Po Pavlově zvolení se oba politici dohodli, že cestu provedou společně s Čaputovou, která už Ukrajinu už dříve navštívila.

Po příjezdu na nádraží v Nemišajevu, které se nachází desítky kilometrů severozápadně od Kyjeva, prezidenta a prezidentku přivítali bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a český velvyslanec v Kyjevě Radek Matula.

Pavel s Čaputovou následně navštívili ukrajinské město Borodjanka, kde si prohlédli domy zničené ruskými útoky. Na oba prezidenty dohlíží během jejich cesty čeští i slovenští ozbrojení policisté a ukrajinští vojáci.

V noci na dnešek přitom podniklo Rusko další sérii vzdušných útoků na města a infrastrukturu na Ukrajině. Protiletecký poplach platil několik hodin v celé zemi s výjimkou západních oblastí. Podle ukrajinských úřadů tato série útoků pomocí raket a dronů způsobila nejméně pět úmrtí a několik zranění. Exploze byly hlášeny také v Kyjevě, ale bez významných škod nebo obětí.

Pavlův poradce řešil se Zelenského kancléřem vstup Ukrajiny do NATO

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak mluvil prostřednictvím videohovoru s poradci prezidentů několika evropských zemí, informovala agentura Interfax. Byl mezi nimi také poradce Petra Pavla, který dnes společně se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou dorazil na Ukrajinu.

Jermak zmínil důležitost dalšího posunu směrem k jednotnému postoji členských zemí NATO k přijetí Ukrajiny do aliance. Zároveň zdůraznil důležitost efektivních bezpečnostních záruk, které by měly platit v přechodném období, než Kyjev vstoupí do obranného paktu.

"Důkazem je mírový plán prezidenta Zelenského i naše oficiální pozice. Nevidíme žádnou alternativu k ukrajinskému členství v NATO," poznamenal Jermak.

Kromě českého zástupce se hovoru zúčastnili poradci prezidentů Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Rumunska, kteří ujistili šéfa Zelenského kanceláře o plné podpoře Ukrajiny a jejího budoucího členství v NATO a Evropské unii.

Témata: Petr Pavel Zuzana Čaputová Ukrajina