Zelenskyj připomněl Černobyl. Nenechme se Ruskem vydírat, vzkazuje

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. dubna 2023 16:10

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil Rusko v projevu u příležitosti výročí havárie v jaderné elektrárně Černobyl za teroristický stát. Svět se podle něj nesmí nechat Moskvou vydírat. Od tragédie dnes uplynulo 37 let.

"Před 37 lety zanechala havárie v Černobylské jaderné elektrárně hlubokou jizvu na celém světě," prohlásil Zelenskyj na úvod a připomněl, že do dnešního dne zůstává třicetikilometrový perimetr kolem elektrárny nebezpečným místem s vysokou koncentrací radiace.

"Nejenže se okupanti loni zmocnili jaderné elektrárny, ale také opět ohrozili celý svět. Je to už déle než rok, co jsme ji znovu osvobodili," připomněl ukrajinský prezident události minulého roku. Zdůraznil, že vědecké i bezpečnostní kapacity se v černobylské zóně vrátily k práci.

Zelenskyj podotkl, že Ukrajina společně se světem zaplatila vysokou cenu za likvidaci dopadů katastrofy. "Musíme udělat všechno, abychom teroristickému státu nedali žádnou šanci použít jaderná zařízení k vydírání Ukrajiny a celého světa," dodal.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Černobyl válka na Ukrajině Rusko