Rodinná tragédie před zraky diváků v Číně. Akrobatka nepřežila pád, manžel ji nezachránil

Čínská akrobatka nepřežila číslo prováděné ve vzduchu.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. dubna 2023 12:02

Čínská akrobatka zemřela během svého vystoupení s manželem ve vzduchu, což vyvolalo hrůzu a pobouření na sociálních sítích kvůli nedostatku bezpečnostních opatření, informuje CNN.

Žena, která se jmenovala příjmením Sun spadla na pódium v okamžiku, když předváděla své rutinní vystoupení ve vzduchu s manželem. Tragédie se stala ve vesnici poblíž města Suzhou v čínské centrální provincii Anhui. Byla převezena do nemocnice, ale na následky zranění zemřela, uvedla v pondělním prohlášení okresní vláda Tongqiao.

Záběry z online přenosu ukázaly, jak byl pár vytažen vysoko do vzduchu jeřábem nad velkým venkovním jevištěm, přičemž žena se držela svého manžela, jehož paže byly omotané dvěma kusy látky visící z jeřábu.

V okamžiku houpání ve vzduchu žena objala rukama hlavu svého partnera a během toho na něm visela. Ztratila však sevření a spadla na pódium před zraky vyděšených diváků. Její manžel se ji pokusil chytit nohama, to se mu ale nepodařilo, jak ukázaly záběry.

Lidé jsou na čínských sociálních sítí otřeseni videí zachycující děsivý okamžik, kdy čínská akrobatka zemřela během svého vystoupení. Nedostatek bezpečnostních opatření vyvolal pobouření a hrůzu mezi uživateli. Mnozí se ptají, proč umělkyně nebyla opatřena bezpečnostním pásem a proč nebyla na zemi ochranná síť nebo podložka. Někteří volají po zpřísnění předpisů v akrobatickém průmyslu a zlepšení ochrany účinkujících. „Tento druh akrobatického výkonu ve vzduchu je opravdu nebezpečný. Měla by být alespoň podložena ochrannou sítí, aby byl umělec chráněn před pádem,“ napsal jeden z uživatelů na čínské platformě Weibo, podobné Twitteru. „I když jsou umělci velmi zruční, vždy se mohou stát chyby. Proč nejsou k dispozici žádná bezpečnostní opatření?“

Vláda Tongqiao vydala v úterý uvedla, že úřady vyšetřující tragickou událost dospěly k závěru, že šlo o nehodu. Představení organizoval místní majitel farmářského podniku, který na show najal společnost Anhui Yaxi Performing Arts Media Company, jak se uvádí v prohlášení. Vyšetřování prokázalo, že společnost nezískala souhlas úřadů a neposkytla základní bezpečnostní ochranu a nouzová opatření během představení. Použití jeřábu bylo také porušením předpisů, dodala vláda.

V nedělním prohlášení Čínská asociace akrobatů vyjádřila zdrcení a šok nad tragédií a vyzvala akrobatické skupiny a umělce, aby věnovali větší pozornost bezpečnostním opatřením. Státní zpravodajský web The Paper uvedl, že během vystoupení se hostitel chlubil před publikem, že účinkující nebyli vybaveni žádnými bezpečnostními opatřeními, aby představení vypadalo "skutečně". Zpráva také říká, že akrobatka byla více než deset let vdaná a zůstaly po ní dvě děti.

Témata: akrobacie Čína