Češi v Chorvatsku trpí! Tamní pláže zaplavily fekálie!

Chorvatsko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. července 2018 16:39 | Aktualizováno: 3. července 2018 23:23

Chorvatsko patří k nejoblíbenějším destilacím českých turistů. V roce 2017 tam vyrazilo na delší cestu 850 000 lidí. Jedním z hojně navštěvovaných míst je také Dubrovník, kterému se přezdívá „Perla Jadranu“. Právě toto město se ale potýká s obřím problémem.

Dubrovník patří k nejvýznamnějším turistickým centrům Jaderského moře. Pyšní se jedinečnou okolní subtropickou vegetací a umělecky a historicky unikátními stavbami. V těchto dnech si odsud ale turisté neodnesou právě příjemné zážitky. Tamní úřady totiž musely vydat zákaz koupání v moři v okolí města. Vodu totiž kontaminovaly fekálie.

Zdroj znečištění zatím není znám. Problémy se týkají zálivu Pile v oblasti Dubrovnik-Neretva. Laboratorní analýza podle serveru The Dubrovnik Times ve čtvrtek odhalila fekální kontaminaci.

„Laboratorní analýza prokázala fekální znečištění. Vzhledem k tomu, že se moře nemá neuspokojivou kvalitu kvůli znečištění od neznámého zdroje, informovali jsme příslušné kontrolní služby, hygienickou kontrolu a inspekci životního prostředí. Úřad veřejného zdraví Dubrovník-Neretva doporučuje zákaz pobytu v moři, koupání a rekreaci," uvedli hygienici.

Témata: Chorvatsko cestování