Dalajláma hasí skandál. Vyzval chlapce, aby mu cucal jazyk

Tibetský duchovní vůdce dalajlama

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. dubna 2023 21:24

Tibetský duchovní vůdce dalajláma se omluvil za incident, při kterém políbil na rty nezletilého chlapce. Chlapec se dalajlámy původně zeptal, zda ho může obejmout, načež ho duchovní vůdce pozval na pódium v indickém chrámu v Dharamsale. Při krátké rozmluvě chlapce políbil na rty a později vyplazil jazyk a chlapce vyzval, aby mu jazyk "ocucal".

Incident se odehrál v únoru při setkání se stovkou indických studentů. Sedmaosmdesátiletý dalajláma v reakci na veřejnou kritiku dnes vydal prohlášení, v němž se omlouvá "chlapci i jeho rodině a také přátelům na celém světě, kterým mohla (dalajlámova) slova ublížit".

"Jeho Svátost často hravě a nevinně škádlí lidi, se kterými se setkává, a to i na veřejnosti a před kamerami. Je mu líto, že se incident stal," stojí také ve vyjádření tibetského duchovního vůdce.

Dalajláma byl na duchovního vůdce země vysvěcen ve svých 15 letech, když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny a napadená země potřebovala v čele posvátnou autoritu. V indické Dharamsale žije v exilu od roku 1959.

Témata: dalajlama. h. h.