Papež František: Nové informace o zdravotním stavu

Papež František

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. března 2023 22:00

Papež František podle očekávání opustí v sobotu římskou nemocnici Gemelli, kde se léčí se zánětem průdušek. Potvrdil to dnes Vatikán, který uvedl, že se František z infekce nadále zotavuje. Papež je hospitalizován od středy, druhou noc v nemocnici strávil v klidu, řekl zahraničním tiskovým agenturám zdroj z papežova okolí. Vatikánský mluvčí Matteo Bruni později řekl, že se v neděli očekává papežova účast na mši na Svatopetrském náměstí.

"Po zhodnocení výsledků dnes provedených vyšetření a příznivého klinického vývoje (lékařský tým) potvrdil zítřejší (sobotní) propuštění Svatého otce z nemocnice Gemelli," oznámil večer Vatikán.

O očekávaném návratu papeže do jeho rezidence informoval již dříve v průběhu dne vatikánský mluvčí Matteo Bruni. Pontifik podle něj ve čtvrtek povečeřel pizzu s personálem, který se o něj stará. Bruni dodal, že se v neděli očekává účast papeže na mši ke Květné neděli, kterou začínají velikonoční obřady.

Podle zdroje zahraničních agentur z papežova okolí strávil šestaosmdesátiletý František noc v klidu. Podávaná antibiotika mají na jeho zdravotní stav očekávané účinky, uvedla agentura AFP.

Děkan kardinálského sboru Giovanni Battista Re dnes italské agentuře Adnkronos řekl, že papež se velikonočních obřadů zúčastní za asistence kardinálů, kteří budou sloužit mši u oltáře. "Bude tak moci předsedat všem obřadům během svatého týdne," řekl Re. "Papež pronese Urbi et orbi, přečte poselství," dodal kardinál.

Tento formát však není žádnou novinkou. "V poslední době se tak postupovalo vždy kvůli bolesti kolena, která svatému otci nedovoluje příliš dlouhou dobu stát - papež se účastnil a předsedal v sedě mši, kterou sloužil kardinál," uvedl náměstek děkana kardinálského sboru Leonardi Sandri, který bude sloužit mši na Květnou neděli.

Papeže do nemocnice převezli ve středu, protože si stěžoval na problémy s dýcháním. Ve čtvrtek Vatikán uvedl, že se zdravotní stav hlavy katolické církve zlepšil a že papež začal pracovat.

V uplynulých letech papež podstoupil operaci střeva a měl i problémy s kolenem. Kvůli tomu v poslední době používá invalidní vozík. František už dříve uvedl, že by na svatopetrský trůn rezignoval, pokud by mu zdravotní stav znemožňoval vykonávat mandát.

Témata: Papež František