Papež František je v nemocnici. Vatikán prozradil, co svatému otci je

Papež František

Autor: ČTK

29. března 2023 21:35

Papež František je na několik dní hospitalizovaný kvůli onemocnění dýchacích cest. Informoval o tom dnes podle agentury AP vatikánský mluvčí Matteo Bruni. Šestaosmdesátiletá hlava katolické církve podle něj nemá covid-19. Bruni dříve uvedl, že papež do nemocnice v Římě zamířil kvůli plánované zdravotní prohlídce, což později zpochybnila italská média.

"Testy prokázaly infekci dýchacích cest (s vyloučením covidu-19), která bude vyžadovat několikadenní léčbu," uvedl v posledním prohlášení mluvčí papeže. František podle něj v posledních dnech trpěl dýchacími potížemi a následně byl přijat v nemocnici Gemelli kvůli testům.

Bruni v dřívějším prohlášení informoval, že papež zamířil do nemocnice na plánované kontroly, aniž uvedl podrobnosti. Nejmenované vatikánské zdroje agentury ANSA ale později uvedly, že papež stráví v nemocnici noc a že jeho čtvrteční a páteční schůzky byly zrušeny.

Stejně tak zpochybnila Bruniho slova také další italská média. Rozhovor v televizi s papežem plánovaný na dnešek byl podle nich zrušený na poslední chvíli. Server listu Corriere della Sera dále psal o údajných problémech se srdcem a o tom, že hlavu katolické církve do nemocnice odvážela sanitka.

Zdroje blízké papeži nicméně později agentuře ANSA sdělily, že papež podstoupil CT hrudníku, které bylo v pořádku, a že jeho zdravotní stav nevzbuzuje žádné obavy. Lékařské zdroje podle agentury uvedly, že hodnoty saturace kyslíku v krvi jsou rovněž v pořádku.

František od května loňského roku používá invalidní vozík kvůli chronickým bolestem kolena a v červenci 2021 podstoupil v nemocnici Gemelli operaci tlustého střeva.

Papež dříve uvedl, že by odstoupil, pokud by mu zdravotní stav znemožnil pokračovat v práci. Loni v prosinci rovněž zveřejnil, že podepsal rezignační dopis, který má být použit v případě, že nebude moci ze zdravotních důvodů vykonávat své povinnosti.

Témata: Papež František Vatikán